U Njemačkoj tokom 2020. zabilježena 252 napada na medijske radnike

U Njemačkoj tokom 2020. zabilježena 252 napada na medijske radnike

U Njemačkoj tokom 2020. zabilježena 252 napada na medijske radnike

Tokom 2020. godine u Njemačkoj i više nego udvostručen broj napada na medijske radnike u odnosu na prethodne dvije godine.

foto: unsplash

Prema podacima savezne vlade Njemačke u 2020. godini u toj zemlji su zabilježna 252 slučaja napada na medijske radnike, a taj broj je u odnosu na prethodne dvije godine i više nego udvostručen, piše Evropska federacija novinara.

Navodi se da su od ukupnog broja zabilježenih napada, između ostalog, evidentirane 22 tjelesne povrede, 29 slučajeva raznih oblika prijetnji i ucjena, dok je u 33 slučaja pričinjena materijalna šteta.

Kada je riječ o ranijim podacima o broju napada na medijske radnike, Evropska federacija novinara piše da su u toj zemlji tokom 2018. zabilježena 93 takva slučaja, te 104 slučaja tokom 2019. godine.

Veći broj napada na medijske radnike iz 2020. godine se, kako se navodi, može objasniti brojnim nasilnim protestima koji su u Njemačkoj organizovani zbog nezadovoljstva u donošenju odluka vlade te zemlje koje se tiču pandemije koronavirusa.

Kako piše Evropska federacija novinara, protesti se smatraju mjestima sa visokim rizikom za novinare gdje policajci često ne štite medijske profesionalce. Kao primjer se navodi i protest iz Leipziga koji se desio 7. novembra prošle godine, gdje su policajci i demonstranti spriječili najmanje 43 novinara da rade svoj posao.

Menadžerica njemačkog saveza novinara Monique Hofmann smatra da ministarstva unutrašnjih poslova moraju poduzeti mjere poput redovne obuke svojih svojih zaposlenika kako bi se povećala svijest među policijskim snagama o ovom problemu.

Glasnogovornik Udruženja novinara Njemačke Hendrik Zörner je također kritikovao djelovanje policijskih snaga koje u takvim situacijama ne intervenišu dovoljno ili nikako i rekao da su policijski službenici također tu da provode osnovna prava što uključuje i pravo na slobodu izražavanja.

Evropska federacija novinara, njemačko udružnje novinara Der Deutsche Journalisten-Verband i njemački savez novinara Deutsche Journalistinnen und Journalisten-Union pozvali su na veću podršku i zaštitu medijskih radnika te zemlje.

Prema Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica za 2020. godinu, Njemačka se nalazi na 11. mjestu od 180 zemalja širom svijeta.

Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.