U Njemačkoj zabrinutost zbog Berlusconijevog ulaska u vlasništvo nad ProSiebenSat.1

U Njemačkoj zabrinutost zbog Berlusconijevog ulaska u vlasništvo nad ProSiebenSat.1

U Njemačkoj zabrinutost zbog Berlusconijevog ulaska u vlasništvo nad ProSiebenSat.1

Dominantan udio grupe Media for Europe u njemačkom emiteru ProsiebenSat.1.
 
foto: Erik Mclean on Unsplash
 
Udruženje njemačkih novinara (DJV) protivi se dominantnom udjelu italijanske medijske grupe Media for Europe (MFE), koja je u vlasništvu bivšeg premijera Italije Silvija Berlusconija, u njemačkom komercijalnom emiteru ProsiebenSat.1, izvijestila je Evropska federacija novinara (EFJ) koja se pridružuje svojoj podružnici DJV u protivljenju.
 
Navodi se da je razlog za zabrinutost povećanje potencijalnog glasačkog interesa za drugu po veličini njemačku privatnu televizijsku kompaniju koju posjeduje italijanska televizija koju kontroliše porodica bivšeg italijanskog premijera i medijskog tajkuna Silvija Berlusconija. MFE je, kako se navodi, osigurao dodatni udio do 4 posto u ProSiebenSat.1 putem finansijskih instrumenata, što bi povećalo njegov udio u glasačkim pravima na 29,9 posto. To je nešto ispod praga od 30 posto koji bi donio ponudu za preuzimanje preostalim dioničarima.
 
Odgovorni za medijsko pravo pozvani su da ograniče udio Berlusconijeve kompanije MFE u ProSiebenSat.1 na manje od 25 posto, jedan je od zahtjeva DJV koji je naveden u prijedlogu 200 delegata DJV-a iz cijele Njemačke. Dodaje se i da Berlusconijev utjecaj na novinarski sadržaj i uređivačku nezavisnost povezanih medijskih ponuda treba suzbiti iz razloga državne neutralnosti. Ovaj prijedlog je usvojen na kongresu DJV koji se održao 7. novembra 2022.
 
“Državna neutralnost je važan imperativ koji se mora nastaviti primjenjivati”, kazao je predsjednik DJV Frank Uberall.
On ističe da je, kako kaže, desničarski političar Berlusconi u prošlosti više puta zloupotrebljavao svoju italijansku televizijsku grupu kao politički instrument svojih interesa.
 
EFJ piše da MFE nije objavio finansijske detalje, ali da prema Reutersovoj računici zasnovanoj na podacima globalnog pružatelja podataka o finansijskim tržištima Refinitiv, ovaj udio od 4 posto “vrijedi oko 66 miliona eura po trenutnim tržišnim cijenama”, zbog čega je, kako navodi EFJ, važno spriječiti kupovinu medijskog uticaja u Njemačkoj. EFj dodaje i da “bilo kakav uticaj na novinarski sadržaj mora biti zabranjen”.
 
“Upravo to zahtijevamo u prijedlogu Evropske komisije za evropski Zakon o slobodi medija - garanciju uređivačke slobode i svakog stvarnog ili potencijalnog sukoba interesa bilo koje strane koja ima udjela u pružaocima medijskih usluga”, kazala je direktorica EFJ-a Renate Schroeder. Osim toga, kako dodaje, važna je i potpuna transparentnost medijskog vlasništva i pravila “koja osiguravaju procjenu koncentracije medijskog tržišta koja bi mogle imati značajan utjecaj na medijski pluralizam i uređivačku nezavisnost”.
 
Izvor: EFJ
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.