U Ukrajini ubijena novinarka iz Rusije

U Ukrajini ubijena novinarka iz Rusije

U Ukrajini ubijena novinarka iz Rusije

Najmanje pet drugih novinara je ubijeno otkako je započela ruska invazija na Ukrajinu 24. februara 2022.
 
foto: Twitter
 
Ruska novinarka Oksana Baulina poginula je nakon ruskog granatiranja tržnog centra u Kijevu odakle je izvještavala o ranijem napadu na taj objekat.
 
U ovome napadu je ubijena zajedno sa još jednim civilom dok su druge dvije osobe u grupi ranjene.
 
Baulina je radila za ruski istraživački portal The Insider odakle su kazali da će nastaviti izvještavati o ratu u Ukrajini, uključujući “rusko neselektivno granatiranje stambenih naselja koje rezultira smrću civila i novinara”.
 
Ova 43-godišnja novinarka svoju karijeru je započela radeći za Time Out Moscow i In Style a nakon toga se zaposlila kao producentica za Fondaciju za borbu protiv korupcije čiji osnivač je protivnik Kremlja Aleksandar Navaljni.
 
Baulina je napustila Rusiju nakon što su vlasti te zemlje proglasile Fondaciju za borbu protiv korupcije “ekstremističkom organizacijom” 2021. godine, ali je nastavila da izvještava za The Insider i Coda Story.
Sergiy Tomilenko, šef sindikata ukrajinskih novinara, potvrdio je njenu smrt u izjavi na Facebooku, rekavši da je Baulina izvještavala o posljedicama granatiranja kada je uslijedila nova paljba.
 
Generalni sekretar Evropske federacije novinara (EFJ) Ricardo Gutierrez rekao je da su neki novinari saopćili da je na njih pucano čak iako su se predstavili kao medijski radnici te podcrtao da takvi zločini ne mogu proći nekažnjeno.
 
Najmanje pet drugih novinara je ubijeno tokom ruske invazije na Ukrajinu:
 
Yevheniy Sakun, ukrajinski snimatelj TV LIVE ubijen je 1. marta tokom raketnog napada na TV toranj u Kijevu;
 
Ukrajinski novinar Viktor Dedov poginuo je 11. marta u Mariupolju nakon što je njegov stan bombardovan;
 
Brent Renaud, američki novinar, ubijen je u Irpinu 13. marta;
 
Pierre Zakrzewski, snimatelj Fox Newsa, i ukrajinska novinarka Oleksandra Kuvshynova, ubijeni su 14. marta dok su izvještavali iz Horenke.
 
Izvor: Guardian, EFJ, IFJ
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.