U zatvoru preminuo kritičar Kremlja, Aleksej Navaljni

U zatvoru preminuo kritičar Kremlja, Aleksej Navaljni

U zatvoru preminuo kritičar Kremlja, Aleksej Navaljni

Bio je veliki kritičar Putina i dobitnik Saharov nagrade za slobodu mišljenja 2021. 

foto: Wikimedia

Kritičar Kremlja i ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni preminuo je danas u ruskom zatvoru. Ovo je saopštila kancelarija Federalne kazneno-popravne službe Rusije za autonomni okrug Jamalo-Nenecki, gdje je Aleksej Navaljni služio zatvorsku kaznu, a vijest su prenijeli brojni svjetski i regionalni mediji.

U saopštenju zatvora u kojem je služio kaznu, kako piše The Guardian, se navodi da se Navaljni osjećao loše nakon šetnje i da je ubrzo nakon toga izgubio svijest. Iz ovog zatvora, prenose mediji, tvrde da su urađene sve potrebne mjere kako bi se on reanimirao, ali da su doktori na kraju konstatovali njegovu smrt.

Uzrok smrti još nije utvrđen, a Navaljni je zbog loših uslova u zatvoru ranije bio na liječenju u bolnici. Njegov advokat, kako se navodi, nije još potvrdio vijest o njegovoj smrti, zbog toga što je to tražila njegova porodica. Korisnici društvenih mreža i brojne organizacije na društvenim mrežama za njegovu smrt krive predsjednika Rusije Vladimira Putina i traže da se razjasne okolnosti u kojima je preminuo.

Navaljni, kao jedan od najglasnijih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, uhapšen je u januaru 2021. godine nakon što se u Rusiju vratio iz Njemačke gdje se liječio od trovanja za koje je tvrdio da su naložile ruske vlasti, što su one negirale. Ruske medijske organizacije, JMWU i RUJ, su tada zabilježile najmanje 52 slučaja hapšenja i nasilja nad novinarima koji su izvještavali s protesta koji su u toj zemlji održani zbog njegovog hapšenja.

U Rusiji su i 2020. bili organizovani protesti podrške Navaljnom zbog kojih je u aprilu 2021. najmanje pet novinara i medijskih radnika bilo uhapšeno.

Navaljni je u ruskom zatvoru služio devetogodišnju zatvorsku kaznu pod optužbama za pronevjeru za koju su on i njegovi saveznici smatrali da su politički motivisane. Prošle godine, Navaljnom je pod optužbama za ekstremizam, produžena zatvorsku kazna za 19 godina zatvora. Tada je osuđen na specijalni režim sa najstrožim zatvorskim uslovima u zemlji. Ovu kaznu osudile su brojne međunarodne organizacije koje su tražile njegovo oslobađenje.

Prema njegovim ranijm izjavama, on nije očekivao da će biti pušten dok je Putin na vlasti.

Aleksej Navaljni dobitnik je Saharov nagrade za slobodu mišljenja 2021., a nagrada mu je tada dodijeljena za rad na razotkrivanju korupcije i nastojanja da se ograniče slobode u Rusiji.

Na društvenoj mreži X se danas širi video u kojem se prikazuje Navaljni tokom jučerašnjeg saslušanja pred sudom. Brojni korisnici te društvene mreže pišu da je tokom tog saslušanja bio “šaljiv i živahan”, a da je za manje od 24 sata zatim preminuo.

 

Izvor: The Guardian, AJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.