Ubistva novinara i dodatne zabrane medijima u Afganistanu

Talibani uveli 11 novih pravila za novinare u Afganistanu

Ubistva novinara i dodatne zabrane medijima u Afganistanu

Medijima u Afganistanu se zabranjuje i poticanje mlađih generacija da napuste zemlju.  

foto: screenshot Twitter/RSF

Otkako su talibani preuzeli vlast u Afganistanu je ubijeno 5 novinara, među kojima i afganistanski novinar i pisac Sayed Maroof Sadat, bivši glasnogovornik vlade. Sadat je ubijen 2. oktobra u pucnjavi u gradu Jalalabadu, zajedno sa četiri osobe, uključujući dva talibanska borca, a smatra se da iza ubistava stoji ISIS, prenosi Međunarodna federacija novinara.

Međunarodna federacija novinara je najoštrije usudila ovo ubistvo i pozvala međunarodnu zajednicu da pomogne u osiguranju sigurnosti svih afganistanskih medijskih radnika.

Generalni sekretar Međunarodne federacije novinara Anthony Bellanger je rekao da je ovo ubistvo još jedan razoran udarac za slobodu štampe i da je sigurnost svih novinara i medijskih radnika u Afganistanu ozbiljno ugrožena i od strane talibana i drugih ekstremističkih grupa širom zemlje.

Fahim Dashti, vođa Afganistanskog nacionalnog sindikata novinara, ubijen je 5. septembra u provinciji Panjshir tokom sukoba između Nacionalnog fronta otpora Afganistana i talibana. Ali Reza Ahmadi, novinar novinske agencije Raha, novinar Juhad Hamidi i Najma Sadeqi, afganistanska Youtuberka, koja je radila za Afghan Insider, ubijeni su u samoubilačkom napadu na aerodrom u Kabulu 26. augusta.

Nekoliko afganistanskih medija je ove sedmice dobilo pisma od talibana, sa uputstvima da koriste naziv Islamski emirat Afganistana umjesto talibani kada izvještavaju o ovoj grupi.

U pismu, kako izvještava Glas Amerike, se navodi da se novinske organizacije trebaju pozivati ​​na talibane pod njihovim službenim imenom i da im se zabranjuje da potiču “našu mladu generaciju da napuste zemlju” i promiču druge vjere osim islama.

Ranije su talibani objavili 11 novinarskih pravila koja su, kako pišu Reporteri bez granica, nejasno sročena, opasna i mogu se iskoristiti za progon novinara u Afganistanu. Prva tri pravila zabranjuju novinarima emitovanje ili objavljivanje priča koje su “suprotne islamu”, “vrijeđaju državne ličnosti” ili “krše privatnost”, a temelje se na postojećem medijskom zakonu u Afganistanu.

Osim toga, prema tri od 11 novih pravila, novinarima u Afganistanu se nalaže da moraju poštovati novinarska načela, uravnoteženo izvještavati i da ne smiju pokušavati “iskriviti vijesti”. Iako su neka od ovih pravila u saglasnosti sa novinarskom etikom, ipak, kako pišu Reporteri bez granica, ova pravila su u stvarnosti veoma opasna jer otvaraju put cenzuri i progonu.

Ekonomska kriza i ograničenje nove vlasti dovelo je do zatvaranja više od 150 medija, a od dolaska talibana na vlast uhapšeno je 32 novinara, od kojih su neki i pretučeni u pritvoru, navedeno je iz Human Rights Watcha.

 

Izvor: IFJ, Voice of America, RSF, Human Rights Watch.

 

___


Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.