UDIK: Mediji su prostor za reinterpretaciju ratova devedesetih

UDIK: Kontekst medijskog izvještavanja o Srebenici se mijenjao kroz godine

UDIK: Mediji su prostor za reinterpretaciju ratova devedesetih

UDIK objavio dijelove analize o medijskom izvještavanju o Srebrenici i Vukovaru 

foto: Wikipedia

Uoči 29. godišnjice genocida u Srebrenici, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) predstavilo je istraživanje o medijskom izvještavanju o ratnim događajima devedesetih sa fokusom na izvještavanje o Srebrenici i Vukovaru.

U UDIK-ovoj publikaciji „Medijsko izvještavanje o ratnim dešavanjima devedesetih na primjerima Srebrenice i Vukovara“, novinarka Matea Jerković je analizirala tekstove iz četiri dnevne novine iz Bosne i Hercegovini (BiH): Nezavisne novine, Glas srpski/Glas Srpske, Večernji list i Oslobođenje.

Ustanovljeno je da su, prvih godina nakon srebreničkog genocida, pojedini mediji objavljivali kratke vijesti o životu u Srebrenici ili su izvještavali o rukovodsku bh. entiteta Republika Srpska.

“O zapaljivoj retorici i krajnje neprofesionalnom načinu izvještavanja svjedoči Glas srpski koji je u periodu počinjenja genocida, a naročito u godinama kasnije, predstavljao glasnik Vojske Republike Srpske (VRS) i uglavnom izvještavao o ‘odbrani’ i ‘oslobađanju’ Srebrenice čime je znatno doprinio negiranju genocida i drugih ratnih zločina”, piše u saopštenju UDIK-a.

To je, kako ističu iz UDIK-a, uticalo na teško suočavanje društva sa svime što se u Srebrenici i drugim dijelovima BiH dešavalo tokom proteklog rata.

“Nažalost, ovaj list će i kasnije kao Glas Srpske nastaviti da o Srebrenici govori kao o zločinu a ne genocidu, usmjeravajući izvještavanje na stradanje i patnju srpskog naroda koji je nepravedno zaboravljen od javnosti i međunarodne zajednice”, dodaju iz UDIK-a.

Kontekst medijskog izvještavanja promijenio se početkom 2000-ih, a iz UDIK-a navode da se od tada Srebrenica stavlja u kontekst tragedije i stradanja srebreničkih žrtava.

“Sa pojavom rezultata rada Haškog tribunala mijenjaju se i naslovi tekstova, ali se donose i priče o Srebrenici kao posebnom mjestu pijeteta. Srebrenica je u posebnom fokusu u julu kada se obilježava godišnjica, a mediji naročito prate ispraćaj tabuta i Marš mira”, piše u saopštenju.

Iz UDIK-a navode da je list Oslobođenje u svojim izvještajima uoči genocida ukazivao na glad, patnju, napade i druge probleme sa kojima su se suočavali Srebreničani. U poslijeratnim godinama, Oslobođenje je često stavljao Srebrenicu u fokus svog izvještavanja, što je i sada aktuelno u julskim izdanjima ovog medija koji, uglavnom, donose priče iz Srebrenice i Potočara prateći glavnu komemoraciju i kolektivnu dženazu.

UDIK piše da se borba za interpretaciju rata vodi i danas. Mediji se, kako ističu, koriste kao prostor za reinterpretaciju ratova devedesetih, ali i sve izražajniju ratnohuškačku politiku koja je naročito vidljiva u predizbornom periodu.

Iz UDIK-a podsjećaju da se ove godine navršava 29. godina od genocida u Srebrenici gdje su, prema presudama Haškog tribunala, vojnici pod komandom generala Ratka Mladića do 19. jula 1995. godine organizovano i sistematski ubili više od 8.000 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, dok je oko 30.000 žena i djece deportovano.

Presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog suda pravde, zločini počinjeni u Srebrenici u julu 1995. proglašeni su genocidom. Iz UDIK-a podsjećaju i da je u maju ove godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Rezoluciju o Srebrenici kojom je 11. juli proglašen Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine. Rezolucijom se, između ostalog, osuđuje svako negiranje genocida u Srebrenici i pozivaju se sve države da spriječe negiranje, čuvanjem utvrđenih činjenica, uključujući i obrazovne sisteme.

Izvor: UDIK

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.