Umbrella: Uvredljiv i klevetnički napad Nebojše Vukanovića na Milanku Kovačević

Umbrella: Uvredljiv i klevetnički napad Nebojše Vukanovića na Milanku Kovačević

Umbrella: Uvredljiv i klevetnički napad Nebojše Vukanovića na Milanku Kovačević

“Vukanovićeve izjave direktno ugrožavaju sigurnost i stavljaju metu na čelo novinarke”.

foto: Mediacentar

Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih nezavisnih medija, poslalo je saopštenje u kojem ukazuju na, kako pišu, sramotan i nedopustiv verbalni napad narodnog poslanika Republike Srpske (RS) Nebojše Vukanovića na novinarku i urednicu Direkt portala Milanku Kovačević, osuđujući napad i zahtijevajući javno izvinjenje.

Vukanovićeve izjave da je Kovačević, kako piše u saopštenju Umbrelle, „gatačko oštro pero na dolare i baterije“, „Milanka Partizanka Puritanka“, „lažni mediokritet“, „čistunac i puritanac“, „umišljena veličina“, predstavljaju uvredljiv, klevetnički pritisak, ali i direktno ugrožavaju sigurnost i stavljaju metu na čelo jednoj od najuglednijih novinarki u Istočnoj Hercegovini.

Neprihvatljive izjave i kvalifikacije Vukanovića su, podsjećaju iz Umbrelle, došle nakon održane javne rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Kirivčnog zakonika RS koja je jučer održana u Trebinju. Kovačević se obratila u ime dijela novinarske zajednice i istraživačkih medija/novinara okupljenih oko Udruženja Umbrella, te još jednom ponovila da je ovaj Nacrt zakona neprihvatljiv za novinarsku zajednicu, kao i da novinari napuštaju javnu raspravu jer smatraju da se radi o farsi, s obzirom da već postoje najave predsjednika RS Milorada Dodika da će zakon biti usvojen u prvobitnom obliku, bez obzira na komentare, prijedloge, amandmane i sugestije predate tokom četiri održane javne rasprave.

“Podsjećamo javnost, ali i Nebojšu Vukanovića da su prisutni opozicioni političari zloupotrijebili momenat izlaska grupe novinara sa javne rasprave, te izašli sa njima i odmah stali pred televizijske kamere da daju izjave, a da prije toga nisu ni jedan jedini argument protiv kriminalizacije javne riječi uputili prema Ministarstvu pravde na održanoj javnoj raspravi”, navodi Umbrella.

Etično i profesionalno je, dodaje Udruženje, da novinari/mediji okupljeni oko Udruženja Umbrella nisu željeli da daju izjave i da stanu pored političara, koji trebaju tokom skupštinskih rasprava da iskoriste sve dostupne mehanizme i podnesu amandmane na Nacrt zakona, a ne da, kako ističu, na ovakav način politizuju javne rasprave kako bi dobili jeftine političke poene.

“Posebno je porazno što ovakve izjave prema kolegici Kovačević dolaze od bivšeg kolege novinara, danas narodnog poslanika Vukanovića, koji se bori protiv ‘progona istine’, dok istovremeno koristi iste narative kao i oni protiv kojih se bori, klevetničke izjave i kvalifikacije, te svoju poziciju kako bi ućutkao slobodne glasove i nezavisne novinare”, piše u saopštenju.

Dodaje se da će Udruženje Umbrella sa svojim članicama Milanki Kovačević pružiti svu pravnu i moralnu podršku, te su pozvali i ostale kolege i kolegice da pruže solidarnu podršku unutar novinarske/medijske zajednice, jer je to, kako navode, imperativ koji ne smijemo zaboraviti.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.