RSF poziva na nezavisnu istragu smrti reporterke Al Jazeere

RSF poziva na nezavisnu istragu smrti reporterke Al Jazeere

RSF poziva na nezavisnu istragu smrti reporterke Al Jazeere

Prema navodima RSF, svjedoci su rekli da je Abu Akleh ubijena hicem u glavu iako je na sebi imala pancir sa natpisom “Press” koji ju je jasno identifikovao kao novinarku.
 
foto: Al Jazeera
 
Ubistvo reporterke Al Jazeere Shireen Abu Akleh predstavlja ozbiljno kršenje Ženevskih konvencija i Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 2222 o zaštiti novinara, saopćili su iz međunarodne organizacije Reporteri bez granica (RSF) te su pozvali na nezavisnu međunarodnu istragu njene smrti. 
 
Reporterka Abu Akleh je upucana u srijedu 11. maja dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj operaciji u gradu Jenin na Zapadnoj obali.
 
Prema navodima Reutersa, iz Izraela su, odakle su izrazili žaljenje zbog smrti ove reporterke, kazali i da je smrtonosni hitac “možda ispalio palestinski naoružani napadač” te su predložili zajedničku istragu sa Palestincima tražeći od njih da daju metak na ispitivanje.
 
“Odbili smo zajedničku istragu s izraelskim okupacionim vlastima jer su počinili zločin i zato što im ne vjerujemo”, rekao je predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas. Dodao je da će palestinske vlasti “odmah ići na Međunarodni krivični sud kako bi ušle u trag kriminalcima” i rekao je da smatra da su izraelske vlasti “potpuno odgovorne” za njenu smrt.
 
Izraelski premijer Naftali Bennett potvrdio je da su palestinske vlasti odbacile zajedničku istragu o smrti reporterke koja je Amerikanka palestinskog porijekla.
 
Prema navodima RSF, svjedoci su rekli da je Abu Akleh ubijena hicem u glavu iako je na sebi imala pancir sa natpisom “Press” koji ju je jasno identifikovao kao novinarku. Ali al-Samudi, palestinski novinar koji je radio kao producent Al Jazeere, a koji je u to vrijeme bio pored nje, dobio je prostrelnu ranu u leđima.
 
„Snimali smo. Nisu tražili da prestanemo sa snimanjem ili da odemo. Ispalili su hitac koji je pogodio mene i drugi hitac koji je hladnokrvno ubio Shireen”, izjavio je Samudi u videu.
 
Izraelske odbrambene snage najavile su istragu o njenoj smrti, a glasnogovornik ove agencije Amnon Shefler rekao je da izraelski vojnici “nikada ne bi namjerno gađali one koji nisu borci”, dok je Bennett rekao da postoji “znatna šansa da naoružani Palestinci koji su nasumično pucali budu oni koji su doveli do smrti novinarke”.
 
Nekoliko svjedoka, uključujući fotografa AFP-a, negirali su da su vidjeli naoružane Palestince na mjestu gdje je ubijena Abu Akleh. 
 
Iz medijske kuće Al Jazeera su objavili saopštenje u kojem optužuju izraelske snage sigurnosti da su namjerno gađale Abu Akleh i da su je “hladnokrvno ubile”.
 
Prema Svjetskom indeksu slobode medija RSF-a za 2022. godinu, Izrael je rangiran na 86. mjestu od 180 zemalja, dok je Palestina rangirana na 170. mjestu.
 
I iz Komiteta za zaštitu novinara su reagovali na ubistvo reporterke te su naveli kako bi izraelske i palestinske vlasti trebale osigurati da istraga o njenom ubistvu bude brza i transparentna, kao i da se svi dokazi podijele s međunarodnim istražiteljima i da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde.
 
Izvor: RSF, CPJ, Reuters

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.