Uskraćena medicinska njega ukrajinskoj novinarki u ruskom zatvoru

Ruski zatvorski sistem uskraćuje medicinsku pomoć ukrajinskoj novinarki

Uskraćena medicinska njega ukrajinskoj novinarki u ruskom zatvoru

Reporteri bez granica upozoravaju na teške uslove u kojima se nalazi Iryna Danilovych.
 
foto: RSF
 
Pogoršava se zdravstveno stanje ukrajinske novinarke Iryne Danilovych, koja se nalazi u zatvoru u Rusiji, javili su Reporteri bez granica (RSF). Pozvali su ruske vlasti da joj hitno omoguće pristup medicinskoj njezi te će ih smatrati odgovornim za njenu smrt ako ne bude liječena i puštena na slobodu.
 
Neurološki problemi, oštećenje mozga, gubitak sluha, neka su od zdravstvenih oboljenja sa kojima se bori Danilovych te se njeno stanje pogoršava, naveo je RSF prenoseći informacije koje je ova organizacija dobila od njenog oca. 
 
“Otkako je zatvorena na temelju izmišljenih optužbi, nezavisna novinarka s ukrajinskog poluotoka Krima - regije koju je Rusija nezakonito pripojila 2014. - nije imala pristup lijekovima koje su njeni rođaci slali u zatvor Zelenokumsk u jugozapadnoj Rusiji, gdje je u pritvoru od augusta 2023., nakon što je uhapšena na Krimu u aprilu 2022.”, piše RSF.
 
Organizacija dodaje da njen slučaj nije izolovan te naglašava da lokalna uprava zatvora vrlo rijetko dijeli lijekove i ne zadovoljava potrebe svojih oko 1.000 zatvorenika. 
 
Istakli su da je Danilovych potrebna redovna ljekarska pomoć, kao i da su se zbog njenog zdravstvenog stanja oglasili i u oktobru 2023.
 
“Nakon proizvoljnog hapšenja od strane ruskih okupacijskih snaga i osude na sedam godina zatvora po završetku lažnog suđenja, Iryna Danilovych je lišena lijekova i podvrgnuta je nehumanim zatvorskim uslovima. RSF zahtijeva hitan pristup medicinskoj njezi za ovu novinarku i smatrat ćemo ruske vlasti odgovornima za njenu smrt ako ne bude liječena i puštena”, izjavila je Jeanne Cavelier, voditeljica odjela RSF-a za istočnu Evropu i centralnu Aziju.
 
Iako medicinska sestra po struci, Danilovych je radila kao freelance reporterka za nekoliko medija, a između ostalih i za Krym.Realii, lokalni ogranak američkog emitera Radio Free Europe/Radio Liberty.
 
RSF piše da se maltretiranje i zastrašivanje od strane ruskih okupacijskih vlasti kojima je bila izložena od 2016. pojačalo tokom pandemije COVID-a 19 zbog njenog izvještavanja o problemima zdravstvenog sistema na Krimu.
 
Pripadnici ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) su je uhvatili na autobusnoj stanici u Koktebelu na Krimu 29. aprila 2022., a ruski sud ju je osam mjeseci kasnije osudio na sedam godina zatvora i odredio novčanu kaznu od 50.000 rubalja (oko 500 eura) na temelju optužbi za “ilegalnu proizvodnju, prevoz ili posjedovanje eksploziva”. Od tada ju je ruski kazneni sistem nastavio proganjati i udaljavati od porodice.
 
RSF piše da ruske vlasti već gotovo deset godina ušutkavaju ono malo nezavisnih novinara koji su ostali na Krimu, a da nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022., vlasti su pojačale progon lokalnih novinara, proizvoljno ih hapseći i osuđujući u vezi sa njihovim radom.
 
Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.