EFJ i IFJ: Hitno osloboditi i odbaciti optužbe protiv freelance novinara koji je uhapšen na Krimu

EFJ i IFJ: Hitno osloboditi i odbaciti optužbe protiv freelance novinara koji je uhapšen na Krimu

EFJ i IFJ: Hitno osloboditi i odbaciti optužbe protiv freelance novinara koji je uhapšen na Krimu

Advokat freelance novinara Vladislava Esipenka tvrdi da je novinaru tokom saslušanja prijećeno smrću i da je, između ostalog, bio mučen elektro šokovima.

foto: screenshot/Krim24

Nakon što su ga u martu ove godine uhapsili službenici Federalne službe sigurnosti na Krimu, freelance novinar Vladislav Esipenko je rekao da su ga mučili i prisiljavali da prizna “izmišljene optužbe”, piše Evropska federacija novinara, i dodaje da je njegov advokat rekao kako je njegov klijent tokom saslušanja iza zatvorenih vrata 6. aprila mučen, kao i da mu je prijećeno smrću, da je mučen elektro šokovima, premlaćivanjem nogu, genitalnog područja i tijela kako bi priznao optužbe.

Evropska federacija novinara piše da je novinar Esipenko također rekao kako je sa unaprijed pripremljenim tekstom bio prisiljen na priznanje na televizijskom kanalu Krim 24.

Kako pišu Evropska i Međunarodna federacija novinara, ovaj freelance novinar je optužen za ilegalnu proizvodnju, popravak i modifikaciju vatrenog oružja, te za špijunažu ukrajinske obavještajne službe.

Prema tim optužbama mu, kako se navodi, prijeti do šest godina zatvora za optužbe koje se tiču oružja i do 20 godina zatvora prema ruskom zakonu za špijunažu.

Ovaj slučaj je, kako pišu evropska i međunarodna federacija novinara, predan i platformi Vijeća Evrope za zaštitu novinarstva i sigurnost novinara.

Esipenko ima ukrajinsko i rusko državljanstvo a, kako se navodi, oko četiri godine sarađuje sa regionalnim medijima i ukrajinskim servisom Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty “Crimea.Realities” koji objavljuju njegove fotografije i video zapise.

Evropska federacija novinara i Međunarodna federacija novinara zatražile su hitno oslobađanje novinara Vladislava Esipenka, kao i povlačenje svih optužbi protiv njega.

Generalni sekretar Evropske federacije novinara Ricardo Gutierrez je, između ostalog, rekao da novinarstvo nije zločin i da će se nastaviti pritisak sve dok novinar ne bude oslobođen, dok je generalni sekretar Međunarodne federacije novinara Anthony Bellanger istakao da se lažne optužbe protiv Esipenka moraju povući i da se moraju zaustaviti mučenja i prisilna priznanja.

Mučenje Esipenka osudila je i Nacionalna unija novinara Ukrajine koja je zatražila njegovo oslobađanje i izrazila solidarnost sa novinarima “Crimea.Realities” servisa, kao i svim novinarima koji se zbog izvještavanja sa Krima progone i maltretiraju.

Izvor: EFJ, IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.