Većina ispitanih novinara u Srbiji svakodnevno emotivno iscrpljena i pod stresom

Većina ispitanih novinara u Srbiji svakodnevno emotivno iscrpljena i pod stresom

Većina ispitanih novinara u Srbiji svakodnevno emotivno iscrpljena i pod stresom

Istraživanje o mentalnom zdravlju novinara.
 
foto: Ajdin Kamber - Fotobaza.ba
 
U anketi u kojoj je učestvovalo 164 novinara i novinarke, blizu 70 posto njih odgovorilo je da svakodnevno ili često doživljava stres na poslu, deset posto više smatra da je novinarstvo stresnije nego većina zanimanja, dok je oko 32 posto njih navelo da ima dijagnostikovan mentalni poremećaj ili doživljava mentalne smetnje, pokazalo je istraživanje o mentalnom zdravlju novinara urađenom uz podršku Misije OEBS u Srbiji.
 
Kao uzročnike stresa, gotovo dvije trećine novinara navodilo je kratke rokove, veliki broj radnih zadataka, potplaćenost i finansijsku neizvjesnost. Više od jedne trećine ispitanika uznemiravaju i spoljni pritisci, teme koje obrađuju i neizvjesnost posla.
 
Loše odnose u kolektivu na trenutnom radnom mjestu je kao uzrok stresa navelo 15 posto ispitanika u anketi o mentalnom zdravlju. Ipak, gotovo polovina novinara navela je da je tokom karijere doživjela blaži mobing.
 
Blizu 85 posto ispitanih novinara doživjelo je nekad tokom karijere sindrom sagorijevanja, specifično stanje uzrokovano hroničnim stresom na poslu koje se manifestuje nedostatkom sna, manjkom energije i iscrpljenošću, problemima s varenjem, visokim krvnim pritiskom, dekoncentrisanošću, povećanom mentalnom distanciranošću od posla, i, posljedično, smanjenom profesionalnom efikasnošću.
 
Zbog stresnih situacija koju donosi profesija, novinari su nerijetko i emocionalno iscrpljeni. U anketi je stepen ovakvog doživljaja profesionalnog sagorijevanja visoko izražen. Simptomi su hroničan umor, problemi sa spavanjem, smanjena sposobnost da se dožive prijatne emocije i nedostatak životnog entuzijazma.
 
Učešće u ovom istraživanju bilo je dobrovoljno i anonimno, a sprovedeno je pomoću online upitnika. Istraživanje su radili Jovana Gligorijević, Tamara Džamonja Ignjatović, Branko Čečen, Veran Matić i Miroslav Ignjatović.
 
Podršku istraživanju pružila je Stalna radna grupa za bezbjednost novinara, a prije svega novinarska i medijska udruženja koja učestvuju u njenom radu.
 
Izvor: UNS

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.