Vučić optužio novinare da izmišljaju, a Dodik vrijeđao novinarku N1

Dodik vrijeđao novinarku u Mostaru, Vučić se raspravljao sa drugom

Vučić optužio novinare da izmišljaju, a Dodik vrijeđao novinarku N1

Negiranje i relativiziranje genocida u Srebrenici.
 
foto: Screenshot / YouTube
 
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik ponovo je vrijeđao novinare televizije N1. Dodikovu uvredu upućenu novinarki N1 zabilježile su kamere nakon što je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, odgovarao na pitanja novinara tokom jučerašnje posjete Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar.
 
“Vidi ti one krave iz N1, kako se zove”, rekao je Dodik Vučiću tokom šetnje sajmom.
 
Nekoliko trenutaka prije toga, zabilježen je i verbalni obračun Vučića sa jednom od novinarki koja je bila prisutna na sajmu u Mostaru. Novinarka je krenula postaviti pitanje o presudi Međunarodnog suda pravde gdje je utvrđeno, kako je navela, da je Srbija kriva zato što nije spriječila genocid o Srebrenici, a Vučić ju je prekinuo izjavom.
 
“Nije tačno, nemojte da izmišljate. Utvrđeno je da Srbija ni na koji način nije odgovorna za genocid, dakle tek toliko da imate u vidu i nemojte obmanjivati narod kao što obmanjujete narod u Sarajevu da sam nosio snajper, da sam u nekoga pucao. Ma nemojte me prekidati”, rekao je novinarki, te dodao:
 
“Problem je u tom što izmišljate stalno, što ne možete da se držite činjenica, što vi u Sarajevu morate da izmislite nešto”.
 
U izjavu se uključio i Dodik kazavši da je “više Srba ubijeno u Sarajevu za vrijeme opsade nego što je stradalo u Srebrenici”.
 
Vučić je nakon Dodikovog upada u izjavu nastavio sa tvrdnjama da se u Srebrenici desio zločin.
 
“U Srebrenici je svakako počinjen užasan zločin i nije nikakav bio problem da dođe neko i da pokaže i pijetet i žaljenje i sve drugo. Ali vas samo molim nemojte da izmišljate i nemojte da špekulišete oko presuda koje nisu takve kakvim ih vi predstavljate. Zahvaljujem se”.
 
Vučić i Dodik su nakon toga odšetali sajmom, što su snimatelji nastavili snimati te je zabilježen njihov razgovor u kojem između ostalog Dodik novinarku N1 naziva kravom.
 
Snimak je dostupan u videu ispod.

Dodik ima dugu historiju uvreda i napada na novinare, a česta meta su novinari N1. On je u novembru prošle godine napao i optužio televiziju N1 da radi protiv RS, te izjavio da ima službu koja prati rad tog medija. Nakon pres-konferencije, nazvao je na telefon novinarku N1 Snežanu Mitrović te joj je prijetio, psovao i vrijeđao. Mitrović je za N1 izjavila da se nakon svega osjeća uznemireno i ugroženo. Prije toga, u februaru i septembru napao je televiziju BN i novinarku Tijanu Milinković.

I medije Capital, Buku i BN je takođe optužio da rade protiv RS.

Uoči najave donošenja Rezolucije UN-a o Srebrenici, Dodik je prethodnih dana negirao genocid u Srebrenici, rekavši, između ostalog, da je genocid izmišljotina i da se nije desio. Isto je učinio i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković kada je najavio svoj dolazak na današnji miting koji se organizuje u Banjoj Luci kao odgovor na najavu donošenja Rezolucije UN-a o Srebrenici.

Izvor: N1, Klix.ba

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.