Vukelić: Događaj u Administrativnom centru RS mogli pratiti samo RTRS, ATV i Srna

Vukelić: Ulaz u Administrativni centar RS dozvoljen samo RTRS-u, ATV-u i Srni

Vukelić: Događaj u Administrativnom centru RS mogli pratiti samo RTRS, ATV i Srna

“Vrhunac podjele novinara i medija na podobne i nepodobne”
 
foto: Siniša Vukelić / Twitter
 
Brojne medijske ekipe došle su danas u Administrativni centar Vlade Republike Srpske (RS), ali je ulaz bio omogućen samo ekipama RTRS-a, ATV-a i Srne. Ministri vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i finansija i trezora BiH Staša Košarac i Srđan Amidžić dali su izjave samo predstavnicima ove tri medijske kuće, piše Fokus.ba. Klub novinara Banjaluka oštro je osudio selekciju medija.
 
Klub novinara Banjaluka pozvao je vlasti RS i predstavnike RS u institucijama Bosne i Hercegovine (BiH) da se javno oglase i upute izvinjenje svim medijima koji su na ovaj način bili pogođeni, kako je izjavio za agenciju Fena predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić.
 
“Ovo je vrhunac podjele novinara i medija na podobne i nepodobne, odnosno na one koje se finansiraju iz budžeta RS i sredstava iz javnih preduzeća ovog entiteta, a koji nekritički izvještavaju o radu vlasti, i na sve druge kojima i do sada nisu davani intervjui i čija pitanja predsjednik RS, predstavnici izvršne vlasti i brojne druge institucije ignorišu cijelo vrijeme”, izjavio je Vukelić.
 
Prema njegovim riječima, puštanje samo tri medijske kuće da prate ovaj događaj je neprimjereno demokratskim društvima i predstavlja, između ostalog, i kršenje Ustava RS.
 
Član 26 Ustava RS garantuje slobodu štampe RS i jasno kaže da je cenzura štampe i drugih vidova javnog obavještavanja zabranjena.
 
“Upravo selektivno davanje informacija samo određenim medijima i diskriminatorki odnos prema medijima je nešto što smo mislili da je davno iza nas. Međutim, očigledno je kako se politička i ekonomska situacija u RS u zadnje vrijeme sve više komplikuje, da se vlasti ne libe da posežu čak i za ovakvim metodama i mehanizmima neprimjerenih demokratskom društvu”, zaključio je Vukelić.
 
Sastanak predstavnika iz RS u Vijeću ministara BiH i agencijama na nivou BiH održan je danas u Istočnom Sarajevu. Tokom jučerašnjeg dana Košarac je, kako prenosi BN, najavio da će srpski predstavnici razmatrati pitanje napuštanja institucija BiH ukoliko, kako je kazao, Christian Schmidt nastavi sa provokacijama.
 
 
Izvor: Fokus.ba
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.