World Wide Web obilježava 30 godina postojanja

World Wide Web obilježava 30 godina postojanja

World Wide Web obilježava 30 godina postojanja

Izumitelj web-a, Tim Berners-Lee, osvrnuo se na to kako je ta mreža mijenjala svijet i koliko je važno da je poboljšamo da služi čovječanstvu.

Trideset godina nakon inicijalnog prijedloga sistema upravljanja informacijama, pola svijeta je online, piše Tim Berners-Lee, i kaže kako je to dostignuće ali i trenutak da se osvrnemo i pogledamo šta je sve pred nama. Web je postao javna sfera, biblioteka, ordinacija, prodavnica, škola, studio, ured, kino, banka i mnogo toga drugog, i važno je da bude online prostor bude dostupan svima.

Berners-Lee piše i da isto kako je mreža dala priliku i glas marginaliziranim grupama, napravila je prostor za prevare i mržnju i kriminal. Mnogi zloupotrebljavaju web i ljudi se zbog toga plaše i sumnjaju kako je to izbor dobra, ali zbog promjena kroz koje je prošao tokom posljednje tri decenije, važno je promisliti gdje treba da bude u narednih 30 godina. Stoga uočava tri disfunkcionalnosti koje utiču na web danas:

- Svjesne zle namjere poput napada i upada sponzorisanih od vlada, kriminalna ponašanja i online maltretiranja.

- Sistemski dizajn koji stvara izopačene poticaje u kojima se žrtvuje korisnička vrijednost, kao što su modeli prihoda koji se temelje na oglasima i koji komercijalno nagrađuju clickbait i virusno širenje dezinformacija.

- Nenamjerne negativne posljedice dobronamjernog dizajna, kao što su ogorčeni i polarizirani ton i kvaliteta online diskursa.

Berners-Lee smatra da, kao što su ranije generacije došle do dogovora oko Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima ili zakona o pomorstvu i svemiru, imamo odgovornost prema osiguranju da je web pravo i javno dobro dostupno svima, na čemu radi World Wide Web fondacija u saradnji sa vladama.

Dvanaestog marta 1989. je Tim Berners-Lee predao svoj prijedlog pokretanja sistema razmjene I pohrane informacija danas poznatog kao World Wide Web.

Izvor: Web Foundation

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.