“Za naše kolege” - peticija za prestanak ubijanja novinara koji pokrivaju bombardovanje Gaze

Peticija za naše kolege: Ubijanje novinara i novinarki se mora zaustaviti

“Za naše kolege” - peticija za prestanak ubijanja novinara koji pokrivaju bombardovanje Gaze

Peticiju je do sada potpisalo više od 1400 novinara i medijskih radnika.

foto: Unsplash / Ilustracija

Više od 1.400 medija, novinara i novinarki, urednika i urednica i drugih medijskih radnika i radnica potpisalo je peticiju za prestanak ubijanja novinara i novinarki koji pokrivaju izraelsko bombardovanje Gaze. U peticiji pod naslovom “Za naše kolege”, koja je juče postavljena na otvorenoj platformi Medium, potpisnici pozivaju i na prestanak prijetnji medijima i na zaštitu novinara i novinarki koji izvještavaju o izraelskom bombardovanju u Pojasu Gaze i Libanu i o eskalaciji nasilja u regiji.

U peticiji se navodi da su protekle sedmice bile najsmrtonosnije za novinare otkako je Komitet za zaštitu novinara (CPJ) počeo prikupljati podatke prije 30 godina. Do 11. decembra, prema podacima CPJ, ubijena su najmanje 63 novinara, od toga 56 Palestinca, četiri Izraelca i tri Libanonca. To u prosjeku iznosi da dnevno jedan novinar bude ubijen. 

“Palestinski novinari izvještavaju iz Gaze usred pokolja i razaranja, razotkrivajući užase koji bi inače ostali nevidljivi vanjskom svijetu. Tamošnji novinari ne samo da su izgubili svoje domove i članove porodica u bombardovanju, već se suočavaju i sa teškim životnim uslovima, sa ograničenom hranom, vodom i strujom zbog potpune opsade”, piše u peticiji. 

U peticiji se navodi i da novinari u Libanu nisu sigurni, te podsjeća da je tenkovska paljba iz Izraela ubila jednog novinara među grupom svojih kolega, dok su drugom prilikom u izraelskim napadima ubijena dva novinara također u Libanu.

Na platformi Medium piše i da izraelski novinari rade usred ličnog gubitka i u okruženju u kojem su medijske slobode pogoršane.

Na okupiranoj Zapadnoj obali, kako se navodi, izraelske snage su uhapsile najmanje 19 novinara, uglavnom tokom racija u njihovim domovima, a novinari su maltretirani, napadnuti i pritvoreni.

“Ovo mora prestati”, poručuju potpisnici peticije.

Naglašavaju da novinarstvo igra ključnu ulogu u dokumentovanju historije i služenju javnom interesu razotkrivanjem stvarnosti koja je često zamagljena dezinformacijama.

“Naše izvještavanje može otkriti stvarnu cijenu rata”, poručili su potpisnici.

“Stojimo uz sve naše kolege i osuđujemo ubijanje novinara. Podsjećamo sve strane da napadi usmjereni na civile, uključujući novinare, krše međunarodno pravo”, dodali su.

Pozvali su međunarodnu zajednicu da podrži slobodu medija i da zaštiti živote i sigurnost medijskih radnika.

Peticiju, koja je dostupna na ovom linku, do sada je potpisalo 1.445 osoba.

Izvor: Medium

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.