Irak zabranio medijima da koriste izraz "homoseksualnost"

Irak zabranio medijima da koriste izraz "homoseksualnost"

Irak zabranio medijima da koriste izraz "homoseksualnost"

Nova direktiva nalaže medijima da koriste "seksualna devijantnost" umjesto homoseksualnost.

foto: Pixabay

Irački službeni medijski regulator u utorak je naredio svim medijima i kompanijama društvenih mreža koje posluju u toj državi da ne koriste izraz "homoseksualnost" i da umjesto toga koriste izraz "seksualna devijacija", javlja Reuters.

U dokumentu Iračke komisije za komunikacije i medije (CMC) navodi se da je upotreba izraza "rod" takođe zabranjena. I svim telefonskim i internet kompanijama koje je licencirao nije dozvoljeno da koriste izraze u bilo kojoj od svojih mobilnih aplikacija, dodaje Reuters.

Vladin zvaničnik je kasnije rekao da se čeka na konačno odobrenje za odluku.

Glasnogovornik vlade rekao je da kazna za kršenje pravila još nije određena, ali da bi mogla uključivati novčanu kaznu.

Irak ne kriminalizuje eksplicitno gej seks, ali nedovoljno definisane moralne klauzule u krivičnom zakonu zemlje su, piše Reuters, korištene za ciljanje na pripadnike LGBTI zajednice.

Međunarodna nevladina organizacija fokusirana na ljudska prava Amnesty International navodi da političke stranke u Iraku sve više kritikuju LGBTI prava, često paleći zastave duginih boja i iznoseći neobične tvrdnje kriveći homoseksualnost za širenje bolesti.

Zamjenica direktora Amnesty Internationala za Bliski istok i Sjevernu Afriku Aya Majzoub kaže da je direktiva iračkog službenog medijskog regulatora posljednji u nizu napada na slobodu izražavanja "pod maskom poštovanja javnog morala".

"CMC-ova zabrana riječi 'homoseksualnost' i insistiranje da mediji umjesto toga koriste 'seksualna devijacija' opasan je potez koji može potaknuti diskriminaciju i nasilne napade na pripadnike LGBTI zajednice", izjavila je.

"Štaviše, zabrana i demonizacija riječi 'rod' pokazuje bezosjećajno zanemarivanje borbe protiv rodno zasnovanog nasilja u vrijeme kada civilno društvo prijavljuje porast zločina nad ženama i djevojčicama, usred široko rasprostranjene nekažnjivosti", dodala je.

Majzoub poziva iračke vlasti da odmah ponište ovu odluku i osiguraju da poštuju pravo na slobodu izražavanja i nediskriminaciju za sve pojedince u zemlji, bez obzira na njihov spol ili seksualnu orijentaciju.

Reuters prenosi podatke Our World in Data koji pokazuju da više od 60 zemalja kriminalizuje gej seks, dok su istospolni seksualni činovi legalni u više od 130 zemalja.

Izvor: Reuters, Amnesty International

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.