NDNV: Od danas počinje bilježenje slučajeva napada na novinare u lokalnim sredinama

NDNV: Od danas počinje bilježenje slučajeva napada na novinare u lokalnim sredinama

NDNV: Od danas počinje bilježenje slučajeva napada na novinare u lokalnim sredinama

Iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine navode da medijski radnici, uglavnom, ne prijavljuju prijetnje jer nemaju povjerenje u institucije Srbije.

Foto: NDNV / Facebook

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najavilo je da od danas počinje bilježenje slučajeva napada na novinare u 10 opština i gradova u Srbiji, koje će bilježiti povjerenici tog novinarskog društva.

Osim slučajeva napada na novinare, iz NDNV navode da će povjerenici bilježiti i sve slučajeve diskriminacije novinara, te da će povjerenici ujedno biti i kontakt osobe kojima će novinari moći prijavljivati sve napade.

Iz NDNV naveli su da novinari često ne prijavljuju prijetnje zbog nedostatka povjerenja u institucije u Srbiji, ističući da su medijski radnici iz lokalnih zajednica ugroženiji u odnosu na one koji rade u većim gradovima poput Beograda i Novog Sada.

Ovi zaključci su proizašli nakon deset radionica koje su organizovali medijski i pravni radnici NDNV, od marta do juna ove godine, a kojim su, osim novinara i medijskih radnika iz lokalnih zajednica, prisustvovali predstavnici policije, tužilaštva i sudova, kao i predstavnici lokalnih samouprava.

Radionice su pokazale da novinari i predstavnici institucija zapravo rijetko imaju priliku da budu “u živom kontaktu”, i da su pojedini povjerenici istakli da je u njihovim opštinama i gradovima “suspendovana javnost” iz rada lokalnih vlasti. Predstavnici NDNV su naveli da je zabrinjavajući podatak taj što su se radionicama u deset opština i gradova u najmanjem broju odazivali predstavnici lokalnih administracija.

NDNV je odabrao povjerenike u Subotici, Pančevu, Somboru, Senti, Inđiji, Bačkom Petrovcu, Bačkoj Topoli, Kragujevcu, Novom Pazaru i Dimitrovgradu.

Izvor: NDNV

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.