Data kamp - Edukativni program o data novinarstvu

Digitalni kamp - Edukativni program o data novinarstvu
20/07/2014

Data kamp - Edukativni program o data novinarstvu

Trening
Sarajevo
Bosnia and Herzegovina
 
 
pozivaju novinare i studente novinarstva iz BiH na
 
Data kamp - Edukativni program o data novinarstvu
 
10-14.8.2014. u Mediacentru Sarajevo
 
 
 

Saznajte više o data novinarstvu - kako da pronađete, analizirate i vizuelno predstavite online podatke za online publiku i napišite svoje prve data priče u sklopu treninga i mentorskog programa.

Trening vodi Peter Verweij, profesor na Školi novinarstva u Utrehtu, specijalista za multimedijalnu produkciju, društvene mreže i data novinarstvo.

Također, pridužit će nam se predstavnicie lokalnih medija i nevladinih organizacija aktivnih na polju otvorenih podataka i proaktivne transparetnosti.

Prva faza programa obuhvata 5 - dnevni trening u Mediacentru Sarajevo, u periodu od 10.-14.08.2014., dok se druga faza (14.08.-14.09.) odnosi na mentorski dio programa, tokom kojeg učesnice/i produciraju svoje data priče uz pomoć mentora. Mentorski dio programa se radi online.

Šta je data novinarstvo?

Moja poruka budućim generacijama novinara je da savladaju vještine i nauče kako da koriste alate za analizu online podataka. Možda u tome nema ničeg glamuroznog, ali je to znanje koje nema mnogo novinara i koje će vam u budućnosti donijeti ogromnu prednost na tržištu.

Adam Westbrook, autor knjige ‘’Next Generation Journalists: 10 new ways how to make money in journalism’’

U savremenom, digitalnom dobu podaci imaju neprocjenjivu vrijednost. Sve je veći broj incijativa koje zahtjevaju transparentnost vladinih institucija i pristup podacima od važnosti za život građana i građanki.

No, ove incijative pružaju nove mogućnosti novinarima koji rade na online medijima da dođu do, i koriste postojeće podatke kao nove izvore informacija. Kako doći do tih podataka, kako ih analizirati, iskoristiti i predstaviti javnosti? Koje tehnike, metode i alatke možemo koristiti?

Saznaćete na''Data kampu'':

- Šta je data novinarstvo?

- Kada, kako i gdje se možemo služiti tehnikama data novinarstva?

- Kako pronalazimo online podatke, provjeravamo njihovu vjerodostojnost i koristimo ih kao izvore?

- Kako ih analiziramo?

- Kako ih predstavljamo vizuelno svojoj publici?

Ko se može prijaviti?

Pravo učestvovanja na kampovima imaju novinari/ke sa iskustvom rada na online medijima (najmanje 2 godine) i na polju multimedijalne produkcije, kao i studenti završnih godina novinarstva, medija i komunikacija iz BiH. Neophodno je da:

- poznajete engleski jezik (posebno vještine komunikacije i čitanja);

- poznajete MC Office (posebno excel) i koristite internet

Da biste se prijavili, potrebno je da pošaljete popunjen aplikacioni formular, koji možete preuzeti ovdje. Ukoliko imate objavljene tekstove, audio/video radove, molimo vas da pošaljete linkove na objavljene radove u aplikacionom formularu. Prijave možete slati na mejl kontakt@media.ba, do 20. jula 2014. godine.

Prijave koje stignu nakon navedenog roka, ili budu nepotpune, neće biti uzete u razmatranje.

Organizator snosi sve troškove smještaja i puta. Hrana je uračunata u smještaj.

Program ‘’Data kamp’’ organizuje se uz podršku MATRA programa Ambasade Kraljevine Holandije u BiH.