CNN tužio Trumpa zbog oduzimanja akreditacije novinaru Jimu Acosti

CNN tužio Trumpa zbog oduzimanja akreditacije novinaru Jimu Acosti

CNN tužio Trumpa zbog oduzimanja akreditacije novinaru Jimu Acosti

Tužba CNN-a se fokusira na slobodu govora i slobodu medija i pravo na pravičan sudski proces.

foto: pixabay

Medijska kuća CNN tužila je američkog predsjednika Donalda Trumpa, Sarah Sanders i Johna Kellyja, glasnogovornicu i šefa osoblja Bijele kuće, kao i druge zvaničnike, nakon što je njihovom novinaru Jimu Acosti ukinuta propusnica u tu instituciju zbog navodnog incidenta sa internicom koja je na press konferenciji bila zadužena za davanje mikrofona novinarima.

Tužba CNN-a se fokusira na slobodu govora i slobodu medija i pravo na pravičan sudski proces i zahtijeva vraćanje pristupa Bijeloj kući Jimu Acosti. Ta medijska kuća tvrdi da su zabrane njihovom novinaru kulminacija višegodišnjeg neprijateljstva predsjednika Trumpa i CNN-a i Acoste zbog njihovog izvještavanja te da je to pokušaj cenzure i uklanjanja iz Bijele kuće novinara koji propituju predsjednikove stavove.

“Ovo nije korak za koji smo se lako odlučili”, rekao je predsjednik CNN-a, Jeff Zucker.

Glasnogovornica Bijele kuće, Sarah Sanders, je odgovorila na tužbu rekavši da će se administracija boriti, a Asocijacija dopisnika iz Bijele kuće je saopštila da je uklanjanje novinara iz institucije neamerički potez.

Izvor: Poynter, CNN

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.