Pod uticajem: Bh. medijsko izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji

Pod uticajem: Bh. medijsko izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji

Pod uticajem: Bh. medijsko izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji

BIRN-ova analiza medijskog izvještavanja u Bosni i Hercegovini.

Većina medija u Bosni i Hercegovini (BiH) su ili sastavni dio političkih krugova, ili su pod njihovim direktnim ili indirektnim uticajem. Političari nastoje instrumentalizirati medije kako bi mobilizirali i zadržali podršku naroda, vršili politički pritisak na koalicione partnere, ili napadali i diskreditirali svoje protivnike i kritičare. Ovaj međusobni odnos između političara i medijskih organizacija doprinio je nacionalnim i političkim podjelama u zemlji, a uticao je i na reforme u BiH i posebno na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, što se smatra jednom od najvećih boljki društva. A ipak, s obzirom na politički uticaj, kao i slabe profesionalne i tehničke standarde i kapacitete, mediji u BiH ne mogu na odgovarajući način doprinijeti nastojanjima da se taj problem riješi.

S ciljem boljeg razumijevanja načina na koji lokalni mediji izvještavaju o korupciji i organiziranom kriminalu širom regije, Balkanska istraživačka mreža (BIRN) je sprovela iscrpne analize u BiH, na Kosovu i u Srbiji, posmatrajući šta to utiče, oblikuje i/ili ograničava medijsko pokrivanje tekućih istraga i/ili sudkih postupaka o organiziranom kriminalu i korupciji.

Ključni nalazi analize su:

• Izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji je u velikoj mjeri instrumentalizirano od strane svih glavnih političkih partija kako bi vršile politički pritisak u beskrajnim borbama za prevlast

• Pristup informacijama za medije varira u skladu sa političkim opredjeljenjem određene medijske kuće

• Mediji i zvaničnici u oblasti vladavine prava krive jedni druge za nedostatke u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Cijeli izvještaj dostupan je ovdje.