Femicid u BiH: Fokus ne smije biti na počiniocu

Femicid u BiH: Fokus ne smije biti na počiniocu

Femicid u BiH: Fokus ne smije biti na počiniocu

Propitivati faktore rizika, rad institucija i mjere prevencije

foto: Ana Batrićević / Novinarke protiv nasilja

Danas se u Bosni i Hercegovini (BiH) desio još jedan slučaj femicida i višestrukog ubistva. Počinilac je ubistvo žene snimao uživo putem Instagrama, a ova društvena mreže je snimak skinula tek nakon nekoliko sati i to nakon mnogobrojnih prijava i urgiranja pojedinaca i organizacija civilnog društva.

Postojanje ovakvog snimka na društvenoj mreži je pokazalo svu slabost mehanizama prijavljivanja i uklanjanja uznemirujućih sadržaja na društvenim mrežama, neodgovornosti njihovih kompanija, u ovom slučaju Mete. Reakcija kompanije Meta, nadležnih institucija i policije je morala biti brža.

Mediji su prenijeli informacije o slučaju, upozorili na postojanje snimka i da je on uznemirujući, a organizacije civilnog društva i neformalna udruženja, poput Inicijative građana i građanki Mostara i Ženske mreže BiH, najavile su proteste. Ženska mreža BiH je zatražila od institucija da zaštite sve žene koje prijavljuju nasilje i da po službenoj dužnosti ispituju sve moguće indicije da se nasilje negdje dešava. Najavljeno je i da će Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova nadležnim organima naložiti poduzimanje koraka u procesuiranju osoba koje su na društvenim mrežama podržale počinioca i veličale njegove postupke. Građani su na društvenim mrežama prenosili da je video na mrežama imao određeni broj lajkova kao i komentara podrške kojim se veliča nasilje nad ženama.

Medijsko izvještavanje o femicidu

Zbog toga što mediji imaju značajnu ulogu u formiranju stavova javnosti i kreiranju javnog mnijenja, ali zbog i dalje velike količine neprofesionalnog medijskog izvještavanja o slučajevima femicida, podsjećamo na neke od osnovnih preporuka o medijskom izvještavanju o femicidu i nasilju nad ženama.

Istraživanja i analize medijskog izvještavanja o rodno zasnovanom nasilju u BiH su pokazali da mediji u izvještavanju o nasilju nad ženama i femicidu i dalje koriste senzacionalizam. Iako su vidljivi određeni pomaci u odnosu na prethodne godine, ipak mediji i dalje iznose brutalne detalje, zločin nazivaju krvavim pirom i krvavim pohodom, nagađaju motive zločina, čime slučajeve rodno zasnovanog nasilja relativiziraju.

Novinari i dalje često femicid stavljaju van konteksta postojanja i prepoznavanja rodno zasnovanog nasilja nad ženama i djevojčicama kao društvenog problema koji se tiče cijele zajednice. Često fokus stavljaju na počinioca, njegovu karijeru, prošlost, uzimaju izjave osoba koje su ga poznavale, nagađaju razloge zločina. U izvještavanju u slučaju femicida koji se desio prošle godine u Tuzli, mediji su, na primjer, o počiniocu pisali kao nosiocu najvećih ratnih priznanja, sinu uspješnog sportiste, i kao o mirnom i povučenom čovjeku.

Samo nekoliko sati nakon femicida i ubistava u Gradačcu, mediji su objavili slike počinioca, i počeli da iznose detalje o njemu. Na slikama je predstavljen kao uspješni sportista i bodybuilder. Pojedini tabloidni portali su objavili i ime i slike žrtve, opisali detalje na snimku, te počinioca nazvali ''pomahnitalim''.

Apelujemo na medije da u ovom slučaju fokus ne stavljaju na počinioca, već na rad i reakcije institucija i da femicid stave u kontekst prepoznavanja rodno zasnovanog nasilja. Mediji, kako i savjetuju Novinarke protiv nasilja, bi trebali istražiti i da li je nasilje ranije bilo prijavljivano, da li se procjenjuju faktori rizika i zbog čega institucije nisu adekvatno reagovale. S ozbirom na to da je ubistvo počinjeno vatrenim oružjem, mediji bi trebali provjeriti i da li je počinilac legalno posjedovao oružje, te ovaj slučaj staviti i u kontekst koji se odnosi na rasprostranjenost posjedovanja oružja u domaćinstvima.

S obzirom na to da je ovaj slučaj pokazao neadekvatne mehanizme prijavljivanja i uklanjanja sadržaja na društvenim mrežama, istraživanja bi se trebala usmjeriti i na mehanizme moderacije sadržaja na društvenim mrežama, pronalazak adekvatnih rješenja za bolju i bržu prijavu i uklanjanje sadržaja, ali i mogućnosti pojave copy-cat ponašanja, koji se dešavaju u ovakvim slučajevima. Ukoliko se fokusiraju na rodno zasnovano nasilje kao društveni problem i izvještavaju o načinima njegove prevencije, radu policije i nadležnih institucija, mediji mogu doprinijeti boljem shvataju rodno zasnovanog nasilja kao značajnog i veoma prisutnog društvenog problema u BiH kao i njegovoj prevenciji.

Preporuke medijima

Apelujemo na medije da vrlo pažljivo izvještavaju o slučaju femicida i višestrukog ubistva, koji se desio danas u Gradačcu, i zaštite privatnost porodice i javnost od uznemirujućeg sadržaja.  U nastavku podsjećamo medije na neke od preporuka za izvještavanje o femicidu i slučajevima ubistava, izvučenih iz istraživanja UN women o medijskom izvještavanju o rodno zasnovanom nasilju u BiH, smjernica Novinarki protiv nasilja iz Srbije, kao i naših dosadašnjih analiza:

 • Ne koristiti senzacionalističke naslove i uznemirujuće detalje o slučaju;
 • Zaštititi identitet žrtve i porodice i ne iznositi detalje iz privatnog života i porodičnih odnosa;
 • Ne objavljivati snimke i fotografije, i izbjegavati opise scena;
 • Izbjegavati upotrebu neprikladnih termina poput ‘’krvavi pir’’ ili ‘’krvavi pohod’’;
 • Ne nagađati i ne relativizirati motiv zločina;
 • Provjeriti sve informacije i izjave i podatke uzimati od institucija, policije, tužilaštva;
 • Fokus staviti na rad policije, pravosuđa i ostalih relevantnih institucija, te ispitivati njihov rad;
 • Femicid tretirati kao konačni i najbrutalniji oblik nasilja nad ženama;
 • Istražiti da li je nasilje bilo ranije prijavljivano i kako su reagovale institucije;
 • Ako je ubistvo počinjeno vatrenim oružjem, izvijestiti o tome i provjeriti da li je počinilac oružje posjedovao legalno, te staviti u kontekst o rasprostranjenosti oružja i njegovim rizicima;
 • Izvještavati o mehanizmima prijave, rješenjima i podršci porodicama i žrtvama;
 • Istražiti odnos između mržnje prema ženama, nasilju prema ženama, vatrenom oružju, postojanju historije nasilnog ponašanja.
 • Izvještavati odgovorno, u interesu javnosti, uz senzibilnost i sprečavanje širenja panike.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.