Mogućnost političke akcije u društvu spektakla: Plenum Možeš Biti Ti?!

Mogućnost akcije u društvu spektakla

Mogućnost političke akcije u društvu spektakla: Plenum Možeš Biti Ti?!

Mediacentar Sarajevo i Frontline Club London predstavljaju
 
DEBATA
 
"Mogućnost političke akcije u društvu spektakla: Plenum Možeš Biti Ti?!”
 
Mediacentar Sarajevo, Kolodvorska 3
 
Petak, 25. april u 19 sati
 
 
Koncert ZOSTER PERETROJKA
 
Mediacentar Sarajevo
 
Petak, 25. april u 21 sat
 
 
 
Tokom debate razgovarat ćemo o tome koliko je sadašnji medijski sistem dostupan i otvoren za nove, progresivne ideje ili akcije koje nisu nužno motivisane političkim ili ekonomskim interesima vladajućih elita. Razgovor će se fokusirati na mogućnosti političke akcije u medijskom društvu spektakla u kojem živimo, odnosno na pitanje da li trenutna medijska scena u BiH uopšte omogućava artikulaciju različitih javnih interesa i ideja koje zagovaraju promjenu postojećeg stanja. 
 
Fokusirajući se na februraske proteste, plenume i medijsko izvještavanje razgovarat ćemo o tome koliko ovakvi događaji/akcije uopšte mogu komunicirati sa industrijom zabave koja dominira medijskom scenom u BiH. Neki trendovi pokazuju da čak i ovakvi pokreti širom svijeta preuzimaju alate društva spektakla (celebrity kultura, reality- show formati, infotainment, itd.) da bi došli do svoje publike. Da li terminologiju klasne borbe treba prevesti na novi riječnik da bi postala razumljiva internet generaciji i mladima koji su odrasli na medijskoj kulturi reality show-a? Postoji li način da se nove političke ideje afirmišu unutar postojećeg medijskog sistema ili je za to neophodno misliti i kreirati potpuno nove medijske prostore koji će moći odgovoriti na različite zahtjeve i interese građana? Kakva je uloga javnih servisa? Koji bi to medij/ kombinacija medija mogao proširiti generacijsku solidarnost oko klasnog pitanja danas?
 
U debati učestvuju:
 
dr. Damir Arsenijević, teoretičar kulture
Aldin Arnautović, slobodni novinar
Valentina Pellizzer, online aktivistkinja i feministkinja
dr. Mario Hibert, Filozofski fakultet Sarajevo
 
Moderatorica: Aida Kalender
 
Prenos debate možete pratiti uživo na Media.ba od 18:45. Pitanja i komentare publike primamo putem Twitter hashtaga #medijiprotesti.
 
 
Nakon debate, sa početkom u 21:00 će u Mediacentru će nastupiti ZOSTER PERETROJKA. Ova inačica benda nastupa u posebnim prilikama sa specijalnim programom koji ce ovaj put činiti i pjesme sa novog albuma koji je Zoster u punom sastavu snimio prošlog mjeseca, a sljedeće sedmice će biti objavljen i singl Gavrilo.
 
Zoster peretrojku čine: Mario Knezović - vokal, Atila Aksoj - gitare, Goran Rebac - elektronika.
 
 
Nastup u Mediacentru predstavlja svojevrsnu najavu četvrtog albuma mostarskog Zostera, čije je snimanje završeno krajem marta u studiju Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru. Članovi Zostera – Mario Knezović, Atila Aksoj, Adis Sirbubalo, Nikola Galić i Goran Rebac snimili su novi album za sedam dana. Album je producirao Edin Zubčević, koji je sa Ericom Bajramovićem i snimio deset pjesama koje će se naći na albumu, dok će miks i mastering biti rađeni u Bauer Studiju u Ludwigsburgu sredinom aprila. Objavljivanje CD-a u ediciji "novi gramofon" predviđeno je za kraj maja.
 
Na albumu će se naći Knezovićeve autorske pjesme za koje potpisuje muziku i tekst, dok su aranžmane radili članovi benda. Radni naslov CD-a je Srce uzavrelo a rađen je u produkciji Gramofona, kao i prethodna tri izdanja Zostera: Ojužilo (2005), Festival budala (2007) i Imači kada (2012).
 
Ulaz na debatu i koncert je slobodan. Zbog ograničenog kapaciteta sale Mediacentra Sarajevo, pozivamo vas da svoj dolazak unaprijed najavite putem emaila kontakt@media.ba.
 
 
Debata i koncert su organizovani u sklopu programa koji već treću sezonu uspješno realizuju Mediacentar Sarajevo i Frontline Club iz Londona, uz finansijsku podršku Media Programa Open Society Foundation London. Projekcijama dokumentarnih filmova i organiziranjem debata, projekat ima za cilj da informira javnost o aktualnim društvenim temama, slaveći nezavisno i kvalitetno novinarstvo te potakne razmjenu mišljenja.