SPINg - pong

SPINg  -  pong

SPINg - pong

Lista medijskih laži postaje sve duža. Većina ih nastaje i živi na internetu, ali nemali broj šire i javni mediji u zemlji.

“Zapravo kako nikad nema gotovo ništa novog pod kapom nebeskom, - tako bi se i Spin dalo prevesti na agramerski kao švindleraj [1] a što je jednostavno značilo vrtirepstvo ili prevarantstvo. Spin je zapravo trik kojim se istinu ne pretvori u laž (ili obrnuto), nego se činjenice toliko zavrte da ih se i bez iznošenja očitih l aži - tada može prikazati u posve drukčijem - pozitivnom svijetlu od stvarne istine (koja je obično vrlo ružna i negativna)”

 

U slučaju izvještavanja o demonstracijama u Bosni i Hercegovini spin je promjenio svoju definiciju. Svakodnevno smo svjedoci pretvaranja laži u istinu i obrnuto.

Jedanaesti je dan socijalnih protesta u Bosni I Hercegovini. Medijskim nebom vladaju laži. Internet je jedini slobodan izvor informacija. Pun dezinformacija takodjer, ali ipak nudi i more istine. Lista medijskih laži postaje sve duža. Većina ih nastaje i živi na internetu, ali nemali broj šire i javni mediji u zemlji.

FOTO: Laž sa Interneta

10.02. 2014. Prvi ponedeljak poslije. Medijski manipulanti neumorno radili preko vikenda. U ponedjeljak novo medijsko širenje straha. Meta, stanovništvo Republike Srpske koje se komeša zbog demonstracija u Federaciji. Akter, vođa veterana srpske vojske Pantelija Ćurguz. U medijskom istupu, vadi i u javnost “pršće strah star 20 godina”. Rat i  Zelene beretke.

Frontal, 10/02/2014

Tek nekoliko sati poslije, isti lik medijske manipulacije u novom istupu. Nehotice, novi istup otkriva i motive za manipulaciju boračkom populacijom RS-a i cijelom javnošću.  Interes.

Dnevno.ba, 10/02/2014

Mašina se zahuktava. U utorak 12.02. PressRS donosi priču bombastičnog naslova od kojeg se ljudima u Republici Srpskoj vjerovatno ledi krv u žilama. “Demonstrantima obećano oružje za napad na RS”. U priči se kao glavni izvor koristi analitičar i to iz Federacije, tačnije iz Lukavca.  Priča se munjevitom brzinom proširila mrežama i izbila u medije, posebno u Srbiji.

Press RS, 11/02/2014


Internet brzo reaguje. “Analitičar” je raskrinkan. Radi se o uposleniku lokalnog komunalnog preduzeća. Živopisan lik i bez kredibiliteta izvora za ono što je javno izrekao. Ipak, kao što već svi znamo, demanti nikad nema snagu vijesti.

BH Portal.ba, 12/02/2014

Zanimljivo medijsko djelovanje zabilježeno je oko nastajanja i organizacije Plenuma građana Ii građanki Sarajeva.  Letak sa pozivom  na plenum aktivisti su među demonstrantima na ulici podijelili  dan prije zakazanog događaja. Kao mjesto održavanja naveden je prostor unutar Kampusa u Sarajevu. 

Jutro poslije na ulicama se pojavio drugi letak o “lažnom” plenumu. U tom letku nepoznati autori demonstrante pozivaju da se okupe na platou Skenderije.

Lažna vijest u više navrata čitana je u programima vijesti lokalnih radio i tv stanica. Meta su građani Sarajeva. Pokušavaju ih okrenuti protiv Plenuma koji na ulicama u tom trenutku budi sve veći interes. Događaj koji vlasti ne kontrolišu. 

Istog dana pojavljuje se nova, još jedna izmišljena vijest. Izvor nije naveden. Portali objavljuju spisak imena ljudi koje će, navodno, Plenum predložiti za ministre u ekspertskoj vladi Kantona.

Haber.ba, 12/02/2014

Uporedo sa manipulacijama spiskom imena, lokalne radio i tv stanice nastavljaju širiti lažne informacije o mjestu održavanja Plenuma. 

U rano popodne nova dezinformacija. Ovaj put, da je Rektor sarajevskog univerziteta zabranio održavanje Plenuma.  I ovu neistinu prenose lokalne televizijske i radijske stanice. Kasnije, vijest se “gubi” sa interneta. Ipak, uspjevam uhvatiti njen trag.


Nakon više medijskih dezinformacija i manipulacija Plenumom, on je ipak održan kao što je najavljeno.

Advance.hr, 11/02/2014

Važno je spomenuti i spin o potpuno uništenom Arhivu BiH koji se nalazio u prostorijama koje su zapaljene u napadu demonstranata, a koji je svoj epilog dobio tek nakon nekoliko dana. Na osnovu izjava više vladinih uposlenika, Arhiv dakle nije u potpunosti  uništen kao što je u spinu navedeno, ali je ipak na žalost nepovratno izgubljen i dio vrijedne arhivske građe.
U isto vrijeme, malo medija govori o neadekvatnom smještaju i protivpožarnoj zaštiti u Arhivu.

 

Forum, 15/02/2014

Medijska manipulacija koja je konstantna od početka demostracija u BiH odnosi se na njihovu prirodu i uzrok. Veliki broj medija u BiH ali i Hrvatskoj i Srbiji, proteste još pokušava prikazati kao politički ili etnički motivirane.

U ovoj manipulaciji učestvuju i najviše rangirani političari. Nakon što političar slaže u javnost, on postaje “izvor” kojeg dalje mediji pronose. Čme se laž prenosi dalje. Novinari ne propituju šta je izvor rekao nego da li je rekao.

Mete ove manipulacije su etničke kategorije Srba i Hrvata u BiH ali i Srbiji I Hrvatskoj. Nemiri se nastoje prikazati etnički ili politički motivisanim, kako bi im se zaustavila podrška među narodom sluđenim različitim medijskim lažima i strahom od rata.

Više je primjera  medijskih  laži koje djeluju zastrašujuće. Više je i političara učestvovalo u širenju laži. U manipulaciji učestvuju čak i akademici i intelektualci.

Predsjednik entiteta Republika Srpska javno izjavio da proteste finansira Nataša Kandić, direktorica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda.

Tjedno.hr, 13/02/2014

Zbunjeni Fond, uzvratio je kratkim saopštenjem.

Fond za humanitarno pravo, 13/02/2014

Dezinformacije iz usta najviših zvaničnika entiteta i države, preplavile su internet i medije. Posebno u susjedstvu, Hrvatskoj i Srbiji.

Nezavisne.com, 11/02/2014

Frontal, 11/02/2014

Blic Online, 14/02/2014

Press RS, 12/02/2014

Jučer, nakon 10 dana medijskih manipulacija hrvatskom javnošću neki hrvatski mediji I portali pisali su   o propagandnom djelovanju svojih mainstream kolega. Komentar Ladislava Tomičića, naziva “Što smo sve slagali o Bosni I Hercegovini” donosi riječki Novi list.

Novi List, 16/02/2014

Ono što se u medijskim porukama mainstream medija naslućuje su  najave represije. Prva odluka sarajevske kantonalne vlade nakon što joj je zgrada uništena u demonstracijama, bila je kupovina gumenih metaka i opreme koja se koristi protiv demonstranata. Policijski zvaničnici česti su gosti javnih servisa.U javnost šalju najave sistemskog progona demonstranata za najteža krivična djela. U javni prostor se sa sigurne udaljensoti stidljivo uključuju i evropski predstavnici. Medijski gledano, situacija se usložnjava. Izvjesno je da konzumente mainstream medija i u narednoj sedmici očekuju “propagandne bombe po glavi stanovnika”.