ANEM: monitoring izvještaj za novembar 2014.

ANEM: monitoring izvještaj za novembar 2014.

ANEM: monitoring izvještaj za novembar 2014.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) objavila je izvještaj o monitoringu medija u Srbiji za novembar 2014.

Novembarsko izdanje monitoringa medija u Srbiji pokriva, kao i prethodni brojevi, područja slobode izražavanja, implementacije postojećih zakona, usvajanja novih zakona, rada nadležnih organa, procesa digitalizacije i procesa privatizacije medija. Pritisci, prijetnje i napadi na novinare i medije ni u ovom periodu nisu izostali, a najveći utisak je ostavila novouvedena prоcеdura Аgencije za privredne registre Srbije (APR) koja bilježi tkо је svе pristupao аrhivi dokumenata. Polazeći od reakcije Povjerenika Rodoljuba Šabića i navoda Stevana Dojčinovića (CINS) u vezi sa tom procedurom, autori Izveštaja ističu šta sve ukazuje na to da je takva obrada podataka nedozvoljena i zbog čega ona predstavlja opasnost za novinare.

Predmet analize Zakona o elektronskim medijima bile su mjere koje je Regulatorno tijelo za elektronske medije (REM) u ovom periodu izreklo pružaocima medijskih usluga, a u vezi sa zaštitom maloljetnika u programskim sadržajima. Izrečeno je upozorenje nacionalnoj televiziji Pink zbog nedostatka zaštite identiteta i integriteta maloljetnika u programu ''DNK'', te opomene televizijama Happy i Prva zbog programskih sadržaja koji nisu podobni za maloljetnike a emitiraju se u zaštićenom terminu.

Proces digitalizacije obilježio je drugi sastanak nadležnog ministrastva sa emiterima, intenzivna medijska kampanja koja se odnosi na obavještavanje građana o predstojećem isključenju digitalnog signala, i određeni pomaci u pogledu podrške ugroženom stanovništvu u nabavci STB uređaja.

58. Monitoring izvještaj uradio je stručni tim Pravnog odjeljenja ANEM-a, advokatske kancelarije „Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Kompletan izvještaj dostupan je ovdje.

Projekat "Pravni monitoring medijske scene u Srbiji" se realizuje u 2014. godini uz pomoć Fondacije za otvoreno društvo Srbija i organizacije Civil Rights Defenders.