Akcija #Sigurne i #Slobodne u Hrvatskoj povodom 8. marta

Akcija #Sigurne i #Slobodne u Hrvatskoj povodom 8. marta

Akcija #Sigurne i #Slobodne u Hrvatskoj povodom 8. marta

Organizatori traže rješavanje problema rodno zasnovanog nasilja na poslu
 
foto: Ženska mreža Hrvatske
 
Povodom Međunarodnog dana žena 8. marta Ženska mreža Hrvatske pokrenula je akciju “Sigurne na radnom mjestu, slobodne od zlostavljanja!”, povodom koje će, pored online kampanje, biti organizovano i okupljanje 8. marta u 10:30 sati na Trgu sv. Marka ispred Vlade Republike Hrvatske u Zagrebu gdje će Vladi biti uručeni zahtjeve za hitno rješavanje rodno zasnovanog nasilja, zlostavljanja i spolnog uznemiravanja na poslu. 
 
Među 45 organizatora akcije nalazi se i Sindikat novinara Hrvatske (SNH).
 
“Koliko puta ste na radnom mjestu bile izložene 'samo zafrkanciji'? Koliko puta vam je bilo muka ići na posao jer se oni 'samo zafrkavaju', a vi znate da je to zlostavljanje, nedopustivo uznemiravanje i prostakluk?”, navedeno je u pozivu na akciju objavljenom na SNH. 
 
Rodno zasnovano nasilje, zlostavljanje i spolno uznemiravanje na radu, kako je navedeno u pozivu, najčešći su oblici diskriminacije i kršenja radnih prava žena. Podsjeća se da sindikalne povjerenice u svom radu dobivaju najveći broj prijava rodno zasnovanog nasilja, zlostavljanja i spolnog uznemiravanja na radu. Takođe, navodi se da je agencija Evropske unije (EU) a za temeljna prava (FRA) u rezultatima svog istraživanja procijenila da je do 75 posto žena u EU u profesionalnom svojstvu ili na položajima najvišeg menadžmenta doživjelo seksualno uznemiravanje tokom života.
 
Takođe, prema istraživanju koje je provela nezavisna stručnjakinja Dunja Bonacci Skenderović, navodi se da udio žena koje su doživjele spolno uznemiravanje na radnom mjestu iznosi 73 posto. 
 
“Većina žena doživjela je više oblika spolnog uznemiravanja i nasilja - od neželjenih seksualnih primjedbi do pokušaja silovanja ili silovanja od strane više osoba. Žene su uobičajena meta zlostavljanja na radnom mjestu!”, istaknuto je u pozivu.
 
Zbog nedostatka povjerenja u sistem zaštite i straha od odmazde, kako je navedeno, samo 16 posto je prijavilo uznemiravanje. 
 
Zbog navedenog, organizatori povodom 8. marta traže da Hrvatska žurno ratifikuje Konvenciju 190 Međunarodne organizacije rada protiv nasilja i uznemiravanja i da provede zaštitu od takvog kršenja radnih prava žena. 
 
Izvor: SNH 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.