Osmi mart posvećen novinarkama u Gazi

8. mart posvećen novinarkama u Gazi

Osmi mart posvećen novinarkama u Gazi

Međunarodna federacija novinara pokrenula kampanju solidarnosti sa novinarkama u Gazi.

foto: IFJ

Od početka rata u Gazi, od 7. oktobra, ubijeno je više od 30.000 osoba, među kojima se nalaze i novinari i medijski radnici.

Novinarke su, prema saopštenju Međunarodne federacije novinara (IFJ), platile posebno visoku cijenu kao žene, reporterke i majke.

S tim u vezi, Vijeće za ravnopravnost spolova Međunarodne federacije novinara i sve njene članice na Međunarodni dan žena, koji se obilježava 8. marta, odaju počast hrabrosti novinarki u Gazi, zahvaljuju im za njihov izuzetan rad u izvještavanju o ratu u teškim okolnostima i pozivaju Izrael da uspostavi primirje u Gazi. Takođe, zahtijevaju sigurnost i okončanje ratnih zločina, uključujući bilo koji oblik rodno zasnovanog nasilja nad ženama.

“Dok je izraelska kopnena invazija gurnula civile južno od Gaze, novinari i medijski radnici nastavljaju dokumentovati situaciju, istovremeno pokrivajući užasne scene i živeći u ratu, rizikujući svoje živote i pokušavajući preživjeti. Humanitarna situacija je postala katastrofalna, a rizik od gladi je najveći”, naglasio je IFJ.

Kada je počeo rat, kako se dodaje u saopštenju IFJ-a, izraelska vlada je blokirala pristup civila području, a novinari iz Gaze bili su jedini koji su svjedočili i dokumentovali zločine koji su u toku. IFJ naglašava da Izrael ne samo da sprečava međunarodne medije da rade svoj posao i vrši dodatni pritisak na lokalne novinare, već i uskraćuje javnosti pravo na slobodu izražavanja.

Podaci IFJ-a pokazuju da se među 97 ubijenih palestinskih novinara nalazi trinaest novinarki, dok su druge i drugi izloženi svakodnevnom nedostatku sigurnosti.

“Raseljene, živeći u skloništima sa svojim porodicama, bore se da obezbijede sigurnost i zaštitu svojoj deci, plašeći se za svoje živote”, istakao je IFJ.

Podsjetili su da je UN Women ukazao da je broj domaćinstava, u kojima udovica ima isključivu odgovornost hraniti, štititi i brinuti o svojoj porodici, porastao za najmanje 3.000, budući da su muškarci ubijeni širom Gaze. Kao rezultat toga, kako se navodi, najmanje 10.000 djece je ostalo bez očeva.

IFJ piše i da je život pod šatorima povećao slučajeve silovanja i uznemiravanja zbog nedostatka sigurnosti i privatnosti i zatvaranja skloništa za žene.

Podsjeća se da su nedostatak privatnosti, loši zdravstveni i sanitarni uslovi, uključujući i nedostatak higijenskih uložaka, postali svakodnevni izazovi za novinarke.

“Potrebno je učiniti više da se obezbijedi njihova sigurnost u Gazi i odgovori na stalnu nestašicu hrane, struje, tople odjeće, medijske opreme i specifičnih potreba žena”, naglasio je IFJ.

Vijeće za ravnopravnost spolova IFJ-a i njene članice pozivaju Međunarodni krivični sud da da prioritet istrazi slučaja Shireen Abu Akleh, kao i drugih palestinskih novinara koje je ubila izraelska vojska. Mnogi od njih, kako je naglašeno, bile su novinarke.

“Oni se ne smiju zaboraviti, a krivci moraju biti izvedeni pred lice pravde”, naglasio je IFJ.

IFJ je pokrenuo Fond za sigurnost te poziva zainteresovane da u vidu donacija podrže kolege u Gazi, čime će im biti obezbijeđena hrana, topla odjeća, prenosni punjači i radna oprema.

Izvor: IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.