Američka novinarka privedena u Rusiji

Američka novinarka uhapšena u Rusiji

Američka novinarka privedena u Rusiji

Alsu Kurmasheva poznata je po svom izvještavanju o etničkim manjinama u Tatarstanu i Baškortostanu

foto: Pixabay

Policija u Kazanju, gradu u Rusiji, privela je urednicu Radija Slobodna Evropa (RSE) Alsu Kurmasheva, javila je Koalicija za žene u novinarstvu (CFWIJ), osuđujući, kako je istaknuto u saopštenju, „pokušaj vlasti Kremlja da uguši slobodu medija“ i zahtijevajući njeno puštanje na slobodu.

Vlasti u Kazanju, glavnom gradu Ruske Republike Tatarstan, privele su i optužile Alsu Kurmasheva 18. oktobra da se nije registrovala kao „strani agent“. Optužba bi, piše CFWIJ, mogla dovesti do kazne zatvora od pet godina.

„Kremlj nastavlja da cilja novinare pod apsurdnim optužbama iako samo rade svoj posao. Pritvaranjem još jednog američkog novinara pokušava se poslati poruka da nijedan medijski radnik nije siguran u Rusiji“, piše CFWIJ te poziva američku ambasadu u Moskvi da pritisne vlasti Kremlja da oslobode Kurmashevu.

Nakon pritvora Evana Gershkovicha u martu, Kurmasheva je druga američka novinarka koja je ove godine privedena u Rusiji.

„Alsu je privedena samo zato što je uposlenica RSE. Zapravo, sada svaki nezavisni novinar u Rusiji je pod istim rizikom”, rekla je kolegica novinarke za Komitet za zaštitu novinara (CPJ) nakon njenog pritvora.

Kurmasheva živi u Pragu i radi za Tatarsko-baškirski servis RSE-a, a iz ove novinske organizacije istakli su da su duboko zabrinuti zbog njenog pritvora.

„Alsu je veoma poštovana kolegica, odana supruga i posvećena majka dvoje djece“, rekao je vršilac dužnosti predsjednika RSE Jeffrey Gedmin.

Kurmasheva, koja ima i američko i rusko državljanstvo, otputovala je u Rusiju u maju zbog hitnog porodičnog slučaja. Ona je privremeno zadržana dok je čekala povratni let na aerodromu Kazanj 2. juna nakon čega su joj oduzeti američki i ruski pasoš, što joj je onemogućilo da napusti Rusiju.

U početku je kažnjena jer nije registrirala svoju američku putovnicu ruskim vlastima. Kurmasheva je još uvijek čekala povrat svojih putovnica kada je 18. oktobra protiv nje podignuta nova optužnica.

Trenutno se nalazi u privremenom pritvoru i moguće je da će preći u istražni zatvor.

Novinarka je, navodi CFWIJ, poznata po svom izvještavanju o etničkim manjinama u Tatarstanu i Baškortostanu. Njen rad je fokusiran na očuvanje tatarskog jezika koji je suočen sa povećanim pritiskom ruskih vlasti posljednjih godina.

CFWIJ podsjeća da se Evan Gershkovich, novinar The Wall Street Journala, takođe nalazi u pritvoru od marta pod optužbama za špijunažu.

I drugi međunarodni dopisnici koji izvještavaju iz Rusije, kako javlja CFWIJ, naišli su na probleme pri obnavljanju novinarskih akreditacija zbog čega su morali napustiti zemlju.

Koalicija za žene u novinarstvu napominje da je udar na slobodu medija nakon ruske invazije na Ukrajinu od februara 2022. godine eskalirao do krajnosti, podsjećajući da novinarka iz Sibira Maria Ponomarenko služi šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog objave na Instagramu o civilnim žrtvama koje su izazvale ruske snage u Mariupolju u Ukrajini. Brojne druge novinarke osuđene su u odsustvu, a mnogo je ruskih novinara koji su se preselili u evropske zemlje odakle su nastavili da izvještavaju.

Izvor: CFWIJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.