Evan Gershkovich izgubio žalbu na pritvor prije suđenja

Evan Gershkovich izgubio žalbu na pritvor prije suđenja

Evan Gershkovich izgubio žalbu na pritvor prije suđenja

Novinar Wall Street Journala u zatvoru pod optužbama za špijunažu.

foto: Screenshot / Video Wall Street Journal 
 
Američki novinar Evan Gershkovich izgubio je žalbu koju je uputio na moskovskom sudu zbog pritvora u kome se nalazi od marta zbog optužbi za špijunažu.

Novinar Wall Street Journala negira optužbe za špijuniranje, koje bi, ukoliko bi bio osuđen, mogle dovesti do zatvorske kazne do 20 godina. Datum suđenja još nije određen. 

U aprilu je sud odbio raniji zahtjev Gershkovichevih advokata da se prebaci u kućni pritvor, uz ograničenja kretanja ili da mu se odobri kaucija. Njegov pritvor u ozloglašenom zatvoru Lefortovo u Moskvi je produžen do 30. augusta.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Rusiji Lynne Tracy, kojoj nije bilo dozvoljeno da uđe na saslušanje, rekla je novinarima da je "izuzetno razočarana" odlukom.

Ona je pohvalila Gershkovicha (31) zbog njegove "izvanredne snage i otpornosti" i ponovila stav SAD da su optužbe protiv njega neosnovane.

"On je nevin novinar koji je obavljao novinarske aktivnosti i nezakonito je priveden. Takva talačka diplomatija je neprihvatljiva", kazala je Tracy.

Ranije u četvrtak, ruska državna novinska agencija TASS izvijestila je da rusko Ministarstvo vanjskih poslova razmatra zahtjev SAD-a za konzularni pristup Gershkovichu.

Roditelji novinara, Mihail Gershkovich i Ella Milman, koji su 1979. godine otišli iz Sovjetskog Saveza u SAD, bili su na sudu nakon čega su otišli bez razgovora sa novinarima.

Emma Tucker, urednica u Wall Street Journalu, izjavila je za BBC prije saslušanja da ne očekuje mnogo, ali da je važno proći kroz pravni proces.

Reuters podsjeća da su odnosi između Washingtona i Moskve na najnižoj tački od Hladnog rata nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Lynne Tracy je izjavila da je Washington zahtijevao hitno oslobađanje Gershkovicha i Paula Whelana, bivšeg američkog marinca koji je uhapšen u Rusiji 2018. i osuđen na 16 godina zatvora u junu 2020. zbog optužbi za špijunažu. Washington je i za njega rekao da je nezakonito pritvoren, što znači da SAD smatraju da su presude lažne i politički motivisane.

Kremlj je saopćio da je Gershkovich uhvaćen "na djelu" na putovanju u grad Jekaterinburg, gdje je ruska Služba sigurnosti (FSB) rekla da je pokušavao doći do vojnih tajni. Reuters navodi da nisu izneseni nikakvi dokazi koji bi potkrijepili tu tvrdnju, koju Wall Street Journal oštro demantuje.

Izvor: Reuters, CNN