Apel institucijama da zaštite novinarku Vericu Marinčić

Apel institucijama da zaštite novinarku Vericu Marinčić

Apel institucijama da zaštite novinarku Vericu Marinčić

Novinarku je uz primjenu fizičke sile iz zgrade Opštine Inđija izbacio radnik obezbjeđenja
 
foto: Screenshot / N1 / X
 
Novinarku portala In medija iz Inđije Vericu Marinčić izbacio je juče radnik obezbjeđenja iz zgrade Opštine Inđija jer “nije bila na spisku“ za praćenje konferencije povodom protesta mještana zbog ukidanja željezničke stanice u Čortanovcima, javili su mediji u Srbiji.
 
Napad na novinarku osudili su Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama, te su apelovali na institucije da zaštite novinarku.
 
“Pripadnik obezbeđenja grubo je izgurao našu koleginicu uz primenu fizičke sile i neprimereno mnogo fizičkog kontakta”, kazale su Novinarke protiv nasilja prema ženama.
 
Na snimku koji je objavila televizija N1 vidi se kako pripadnik obezbjeđenja primjenom fizičke sile izbacuje novinarku iz zgrade.
 
Verica Marinčić je, kako javlja NUNS, izjavila da je došla da isprati protest koji je najavljen ranije i kada je vidjela da inđijski novinari ulaze u zgradu krenula je za njima, ali ju je na ulazu dočekao šef kabineta predsjednika opštine koji joj je rekao da ne može da ide na konferenciju.
 
“Uzela sam telefon da snimim to što mi govori i on me je uhvatio za levu nadlakticu jer mi je u toj ruci bio telefon i stegao me ne bi li mi telefon ispao iz ruke. Pošto nisam htela da pustim, on mi je oteo telefon. Kada je video da sve to snima novinarka sa N1, onda se  povukao. Posle je izašao čovek iz obezbeđenja koji je počeo da me gura da izađem napolje“, rekla je Marinčić i dodala da je cijeli slučaj prijavljen nadležnim organima.
 
Iz grupe Novinarke protiv nasilja prema ženama podsjetili su da ovo nije prvi napad na Vericu Marinčić.
 
“Zastrašivanje novinarke iz Inđije počelo je 2019. po objavljivanju foto-vesti na Fejsbuk stranici lokalnog portala Inđija kafe .... Ona je u više navrata zastrašivana i praćena na poslu i ispred kuće u kojoj živi. Osnovno tužilaštvo u Staroj Pazovi odbacilo je njenu krivičnu prijavu, a potom je i Više tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici odbilo prigovor novinarke na ovu odluku”, kazali su iz grupe.
 
Iz grupe ističu da je prijeteće poruke dobijala i kada nije izvještavala o političkim temama, već o pojedincima, poput lokalnog sveštenika koji je izbačen iz jednog trgovinskog objekta.
 
Grupa Novinarke protiv nasilja podsjeća i na to da je položaj novinarki u lokalnim medijima, pogotovo u malim sredinama, nepovoljniji u odnosu na nacionalne medije i da su u većem riziku od verbalnih, fizičkih napada i generalnog pritiska okoline.
 
NUNS podsjeća da se slično dešava i novinarima portala Pakt info iz Loznice. Od konstituisanja novog saziva Skupštine opštine Loznica, kako javlja NUNS, zabranjeno im je da prisutvuju sjednicama iako je rad Skupštine javan, a akreditaciju imaju od 2012. godine i redovno dobijaju materijal za praćenje Skupštine.
 
Novinar ovog portala Miroslav Mijatović kaže da su 28. januara dobili poziv da prisustvuju  konstituisanju novog saziva skupštine, ali da im je ulaz tada zabranjen.
 
“Pojavili smo se tamo i na vratima nas je sačekalo obezbeđenje, rekli su nam da ne posedujemo akreditaciju i da nas ne mogu pustiti. Mi smo odmah sutradan tražili da vidimo tu odluku kojom je nama zabranjen ulazak, odnosno, odluku nekog organa opštinske uprave da je potrebno akreditovati se za skupštinu. Pozvali smo se na statut koji obezbeđuje javnost u radu skupštine. Međutim, odgovor nismo dobili i vodimo postupak pred Poverenikom“, kazao je Mijatović i dodao da im se isto desilo 29. februara kada je na dnevnom redu bilo imenovanje gradonačelnika.
 
“Visoki funkcioneri Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić i Ana Brnabić ne zabranjuju novinarima da prate događaje na kojima učestvuju, ali odbijaju da odgovaraju na pitanja ‘nepodobnih’ novinara. U svakom slučaju oni koji su dužni da za svoj rad odgovaraju javnosti, to odbijaju da čine”, navode iz NUNS-a.
 
U saopštenju Udruženja dodaje se da praksa zabrane novinarima da prisustvuju javnim događajima, kao i odbijanje javnih funkcionera da odgovaraju na novinarska pitanja moraju odmah prestati. NUNS je poručio da nosioci vlasti moraju svim novinarima obezbijediti nesmetano izvještavanje sa događaja koji su od javnog interesa.
 
“Mediji ne smeju biti politički pamfleti koji će samo prenositi političke izjave. Posao novinara je da postavlja pitanja, a na funkcionerima je da odgovore, bez obzira da li im se pitanje sviđa ili ne. Predstavnici svih nivoa vlasti treba da znaju da novinari postavljaju pitanja u ime javnosti”, naglašeno je iz NUNS-a.
 
NUNS je takođe podsjetio predstavnike vlasti u Srbiji da je diskriminacija novinara i medija zakonom zabranjena i da treba da obezbijede uslove za njihov nesmetan rad.
 
Izvor: NUNSCenzolovkaN1
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.