BH novinari: Konakovićeva izjava je ciljani pokušaj nametanja političke kontrole

BH novinari: Konakovićeva izjava ciljani pokušaj nametanja političke kontrole

BH novinari: Konakovićeva izjava je ciljani pokušaj nametanja političke kontrole

Konaković izjavio da je rješenje krize javnih servisa moguće kada budu radili kako Trojka traži.
 
foto: MVP
 
Izjava Elemedina Konakovića, predsjednika stranke Narod i pravda (NiP) i ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH), da je rješenje krize u sistemu javnog informisanja moguće tek kada dva javna servisa - FTV i BHRT budu imali “menadžment koji će raditi po diktatu” stranaka okupljenih u vladajućoj koaliciji “Trojka”, profesionalno je neprihvatljiva i politički štetna, smatraju Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima.

U saopštenju Upravnog odbora Udruženja BH novinari i Linije za pomoć novinarima podsjeća se na izjavu Konakovića na pres-konferenciji od petka 9. februara u Sarajevu, kojom je, kako se navodi, Konaković nedvosmisleno stavio do znanja kako njegov politčki angažman u rješavanju problema naplate RTV takse za BHRT i FTV nije njihovo spašavanje od finansijske propasti i pomoć novinarima i novinarkama i drugim uposlenicima da dobiju zarađene plaće, već, kako se dodaje, ciljani pokušaj nametanja političke kontrole i stvaranja pretpostavki za rad ovih medija u interesu stranaka “Trojke“, a ne svih građana BiH.

Upravni odbor BH novinara podsjeća kako Konaković godinama, u kapacitetu predsjednika NiP -a i/ili različitih javnih funkcija koje je obnašao, pokazuje “elementarno nepoznavanje medijskih sloboda i standarda slobode izražavanja”.

“Desetine puta je do sada targetirao novinare/ke i dovodio u pitanje njihovu sigurnost i dostojanstven rad,  koristeći političke manpulacije, pa i institucionalne pritisake”, naglasio je Upravni odbor BH novinara.

Ovaj put je otišao korak dalje te je, kako se dodaje, brutalno i politički nasrnuo na javne servise, demostrirajući “potpuno nepoznavanje EU vrijednosti sistema javnog informisanja unutar kojeg se politička nezavisnost i rad u interesu javnosti nalaze na samom vrhu”.      

“Upravni odbor BH novinara ocjenjuje posljednju izjavu ministra Konakovića apsolutno neprihvatljivom i štetnom za evropski put BiH, budući da se zaštita javnog informisanja i politička neovisnost javnih servisa (uz medijske slobode i sigurnost novinara) nalaze među 14 uvjeta koje država mora ispuniti kako bi dobila priliku otvoriti pregovore o EU integracijama”, piše u saopštenju.

U tom kontekstu, navodi se, Upravni odbor BH novinara zahtijeva od Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH da rješavanje krize u naplati i zakonitoj raspodjeli RTV takse u oba bh. etiteta vrate u institucije sistema.

“Vijeće ministara i državni Parlament moraju zaustaviti svaki pokušaj ‘političke trgovine’, prihvatanje ‘kompromisa’ ili donošenje bilo kakvih rješenja koja će reducirati slobodu izražavanja i pravo građana na pristup javnim i pluralnim izvorima informacija kao temeljnim demokratskim vrijednostima”, naglašeno je u saopštenju.  

Upravni odbor BH novinara takođe apeluje na Delegaciju Evropske unije i sve druge međunarodne aktere u BiH da ne dozvole ili podrže bilo kakve političke dogovore i kalkulacije koje će omogućiti bh. političarima i strankama na vlasti da žrtvuju javno infomisanje, kao i  medijske slobode općenito, radi, kako se navodi, “očigledne ‘žurbe’ u ispunjavanju posljednih uvjeta za dobijanje odobrenja i početak pregovora o EU integracijama”.  

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.