BH novinari uputili javni protest Adnanu Deliću

BH novinari uputili javni protest Adnanu Deliću

BH novinari uputili javni protest Adnanu Deliću

Delić je, pišu BH novinari, podnio krivičnu prijavu i zatražio da se provede istraga protiv novinara.

foto: Facebook / Adnan Delić

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuje javni protest Adnanu Deliću, ministru rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), zbog, kako se navodi u saopštenju, pokušaja kriminalizacije novinara i medija koji su pisali o njegovim namjerama da na nezakonit način raspodijeli javni novac udruženjima građana u ovom bh. entitetu.

Delić je, podsjeća Udruženje BH novinari, podnio krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu te zatražio od pravosudnih i policijskih institucija istragu o tome ko je novinarima Hayat TV, portala Slobodna Bosna i Istraga.ba dostavio dokumente na osnovu kojih su pisali o pokušaju nezakonite i netransparentne podjele 728.000 KM budžetskih sredstava. Postupajući na osnovu prijave Delića, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je, navode BH novinari, izdalo nekoliko naredbi MUP-u Kantona Sarajevo čiji su službenici zatražili od Hayat TV da im se dostave podaci o novinarima koji su napisali spomenuti tekst, kako bi se, pišu BH novinari, ”saslušali u svojstvu svjedoka”.

“Podnošenje krivične prijave protiv novinara i medija predstavlja ozbiljan atak na slobodu izražavanja i slobodu medija, kao i pokušaj oduzimanja prava novinarima da na kritički način propituju odluke javnih zvaničnika i koriste se informacijama dobijenim od neimenovanih izvora”, piše Upravni odbor BH novinara u saopštenju.

Upravni odbor takođe podsjeća Delića da je, preuzimajući javnu funkciju, dobrovoljno pristao na javnu kritiku načina na koji obavlja svoje dužnosti i donosi odluke, zbog čega je, naglasio je Odbor, potpuno nevjerovatno da krivičnom prijavom reaguje na medijske sadržaje koji mu se ne dopadaju.

BH novinari stoga, piše u saopštenju, podsjećaju Delića kako se u demokratskim društvima i slobodnoj političkoj debati ministri uglavnom “brane” argumentima i dokazima, a ne progonom novinara ili njihovom kriminalizacijom sa ciljem obmanjivanja javnosti o stvarnim činjenicama i načinima raspolaganja budžetskim sredstvima.

Posebno je začuđujuća odluka Tužilaštva KS da, kako piše u saopštenju BH novinara, nekritički prihvati krivičnu prijavu Delića, te posegne za pravnim radnjama suprotnim standardima Vijeća Evrope o zaštiti slobode izražavanja i primjeni člana 10. Evropske konvencije o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda. 

“Naredba o prikupljanju podataka o novinarima Hayat TV i njihovom eventualnom saslušanju u svojstvu svjedoka, u suprotnosti je i sa odredbama člana 96. Zakona o krivičnom postupku FBiH koji zabranjuje saslušanje novinara na okolnost otkrivanja izvora informacija”, naglasili su BH novinari.

Upravni odbor BH novinara u saopštenju navodi da poziva Tužilaštvo KS da hitno obustavi sve istražne radnje protiv novinara Hayat TV, ali i portala Slobodna Bosna i Istraga.ba, da povuče naredbu o saslušanju novinara u svojstvu svjedoka i odbaci u cijelosti Delićevu krivičnu prijavu kao neosnovanu.

Istovremeno, Upravni odbor BH novinara, kako se navodi u saopštenju, daje punu podršku novinarima Slobodne Bosne, Hayat TV i Istraga.ba u namjeri da zaštite svoje izvore, te ih ohrabruje da odbiju dati policiji bilo kakve podatke ili dokumente koji mogu narušiti tajnost i integritet izvora informacija, kao i  povjerenje između izvora informacija i ova tri medija.

Izvor: BH novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.