Četiri mjeseca od rata u Gazi - užas i za novinarstvo

Četiri mjeseca od rata u Gazi - užas i za novinarstvo

Četiri mjeseca od rata u Gazi - užas i za novinarstvo

RSF napominje da izaelska vojska ranjava i ubija novinare i sprečava ih da rade.

foto: Google Maps

Ono što se dešava u Gazi u posljednja četiri mjeseca od rata je ništa drugo nego užas za novinarstvo, kažu Reporteri bez granica (RSF) u saopštenju od 7. februara 2024.

Povodom četiri mjeseca od početka rata u Gazi, RSF ističe da palestinske novinare ubijaju, ranjavaju i sprečavaju da rade bez ikakve mogućnosti sigurnog utočišta.

RSF je oštro osudio, kako su naveli, iskorjenjivanje novinarstva i prava na informacije u Gazi od strane izraelske vojske te su pozvali države i međunarodne organizacije da pojačaju pritisak na Izrael da odmah prekine ovaj pokolj.

Prema njihovim podacima, u 124 dana sukoba u Gazi ubijena su najmanje 84 novinara, uključujući najmanje 20 koji su ubijeni tokom svog novinarskog rada ili u vezi s njim. Novinari su, kako se navodi u saopštenju RSF-a, izloženi neprekidnim izraelskim napadima od sjevera do juga Pojasa Gaze, a oni koji su preživjeli ova četiri mjeseca, prolaze kroz svakodnevni pakao.

“U četiri mjeseca sukoba, izraelske oružane snage su potpuno nekažnjeno desetkovale palestinsko novinarstvo, sa zapanjujućim brojem smrtnih slučajeva od više od 84 ubijena novinara, sa najmanje 20 koji su stradali dok su obavljali svoju dužnost. Nakon podnošenja dvije tužbe Međunarodnom krivičnom sudu i ponavljajućih apela državama i međunarodnim organizacijama, RSF još jednom poziva Vijeće sigurnosti UN-a da odmah provede Rezoluciju 2222 (2015) o zaštiti novinara”, saopšteno je iz RSF-ovog ureda za Bliski istok.

RSF piše i da novinari u Gazi nemaju izlaza niti bilo kakvog sigurnog utočišta, objašnjavajući da su od 7. oktobra 2023. primorani da bježe na jug, a da se velika većina njih sklonila u Rafahu, gdje je prelaz s Egiptom još uvijek zatvoren a gdje bi invazija mogla dovesti do novog krvoprolića.

Izrael je na početku sukoba Rafah opisao kao “sigurnu zonu”. Uprkos pozivima RSF-a da se omogući izlazak iz Rafaha, izraelske vlasti nastavljaju da sprečavaju novinare iz Gaze da odu i nastavljaju blokirati pristup području za strane novinare.

Prema Palestinskom novinarskom sindikatu (PJS), kako piše RSF, oko 50 lokalnih i međunarodnih medija u Gazi je u potpunosti ili djelimično uništila izraelska vojska od 7. oktobra, pored stravičnog broja umrlih.

RSF podsjeća da je 31. oktobra i 22. decembra 2023. godine podnio dvije žalbe Tužilaštvu Međunarodnog krivičnog suda u vezi s ubistvima novinara i uništavanjem medijskih kuća. Nakon ubistava nezavisnog snimatelja Moustafe Thuraye i novinara Al Jazeere Hamze Dahdouha 7. januara, RSF je dobio odluku tužioca da će uključiti zločine nad novinarima u svojoj istrazi o situaciji u Palestini. Dva dana kasnije, kako podsjeća RSF, pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da se hitno pozabavi izraelskim kršenjem Rezolucije 2222 o zaštiti novinara.

Uprkos zastrašujućim razaranjima, palestinski novinari u Gazi, naglasio je RSF, pokazuju nevjerovatnu hrabrost u nastavku izvještavanja o ratu. Većina je izgubila voljene, te su prisiljeni da se sele, žive u šatorima, bez struje i sa vrlo malo hrane i vode. Takođe, dodaju da povrijeđeni novinari imaju vrlo ograničen pristup medicinskoj njezi.

RSF je naveo i da u partnerstvu sa Arapskim reporterima za istraživačko novinarstvo (ARIJ) od početka rata daje grantove novinarima u Gazi kako bi podržao njihov rad na izvještavanju.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.