Delegacija Media Freedom Rapid Response će krajem oktobra posjetiti BiH

Delegacija MFRR-a će krajem oktobra postjetiti BiH

Delegacija Media Freedom Rapid Response će krajem oktobra posjetiti BiH

Posjeta je najavljena radi procjene stanja medijskih sloboda u BiH.

foto: Unsplash

Kako bi procijenili trenutno stanje slobode medija u Bosni i Hercegovini (BiH) i započeli dijalog sa vlastima te zemlje, predstavnici partnerskih organizacije Media Freedom Rapid Response (MFRR) će od 22. do 25. oktobra 2023. posjetiti Banjaluku i Sarajevo.

Posjeta je, kako piše Evropska federacija novinara, najavljana nakon nepunih godinu otkako je Evropska unija (EU) odlučila da BiH dodijeli status kandidata. Zahvaljujući kandidatskom statusu koji je dodijeljen 15. decembra 2022. godine, organizacija MFRR dobila je mogućnost da uključi BiH u svoje aktivnosti kroz praćenje, projektne podrške i zagovarački rad u oblasti medijskih sloboda i sigurnosti novinara.

Delegacija koja će posjetiti BiH će se sastojati od predstavnika partnera MFRR-a, uključujući organizacije: Article 19 Europe, Evropski centar sa slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropsku federacija novinara (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), Međunarodni institut za štampu (IPI) i Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT), a njima će se, kako je najavljeno, pridružiti predstavnici Medijske organizacije jugoistočne Europe (SEEMO) i Udruženja BH novinari.

Tokom ove posjete, najavljeno je i da će se članovi delegacije sastati sa medijskim profesionalcima, predstavnicima međunarodnih organizacija, organizacija civilnog društva i pravnicima.

Misija će se fokusirati na zabrinjavajuće zakone o kojima se raspravljalo ili su nedavno usvojeni poput ponovne kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj, Nacrta zakona o javnom redu i miru u Kantonu Sarajevo, te Zakona o slobodi pristupa informacijama u Federaciji BiH. Osim toga, najavljeno je i da će se sa predstavnicima vlasti razgovarati o sigurnosti novinara, verbalnim napadima javnih službenika i nedostatku istrage u nekim od tih slučajeva.

Delegacija će, kako piše Evropska federacija novinara, 25. oktobra u Sarajevu održati i konferenciju za medije na kojima će biti predstavljeni preliminarni nalazi i preporuke. Detaljni izvještaj će, kako je najavljeno, biti naknadno objavljen.

Ovu misiju koordinira Media Freedom Rapid Response (MFRR), organizacija koja evidentira, prati i reaguje na slučajeve kršenja slobode medija u državama članicama EU i zemljama kandidatima.

Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.