Organizacija MFRR će monitorisati kršenja medijskih sloboda u BiH

Organizacija MFRR će monitorisati kršenja medijskih sloboda u BiH

Organizacija MFRR će monitorisati kršenja medijskih sloboda u BiH

Partneri MFRR-a sada će moći ponuditi i praktičnu podršku novinarima i medijskim radnicima u BiH.
 
foto: MFRR
 
Zahvaljujući kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine (BiH) za članstvo u Evropsku uniju (EU), koji su 15. decembra jednoglasno odobrili čelnici EU, organizacija Media Freedom Rapid Response (MFRR), može uključiti BiH u svoje aktivnosti kroz praćenje, projekte podrške i zagovarački rad u oblasti medijskih sloboda i sigurnosti novinara, javlja Udruženje BH novinari.
 
“Novinari u BiH se često pojavljuju u izvještajima vezanim za napade i prijetnje. Reporteri/novinari, čiji je rad fokusiran na otkrivanje korupcije, prava manjina, LGBTI+, radikalizam i ratne zločine rade pod pritiskom političara i kriminalnih grupa. Političari u zemlji također su često napadali novinare, a njihov utjecaj na javne medije i regulatorna tijela je zabrinjavajući. Drago nam je što naš mandat sada pokriva BiH, kako bismo mogli pomoći u zaštiti novinara i jačanju medijskog pluralizma u zemlji kojoj je to istinski potrebno”, saopšteno je iz MFRR-a.
 
Osim što će pratiti sva kršenja slobode medija koja se dešavaju u BiH i bilježiti ih na platformi Mapiranje medijskih sloboda, partneri MFRR-a sada će moći ponuditi i praktičnu podršku novinarima i medijskim radnicima u zemlji. Ovo uključuje i pravnu pomoć i praktičnu podršku kao što su medicinska zaštita, troškovi života, psihološka podrška, radna zaštita, podrška porodici i preventivne sigurnosne mjere. Novinari u BiH, koji su suočeni sa uznemiravanjem ili prijetnjama kao direktnim rezultatom svog rada, također će imati pravo da se prijave za Journalist-in-Residence program.
 
Više o podršci MFRR-a i monitoringu rada pročitajte ovdje.
 
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.