MFRR: Sloboda medija pod pritiskom u evropskim zemljama

MFRR: Sloboda medija pod pritiskom u evropskim zemljama

MFRR: Sloboda medija pod pritiskom u evropskim zemljama

U posljednjem četveromjesečnom izvještaju Koalicije organizacija za slobodu medija i novinarskih grupa-MFRR zabilježeno je 147 upozorenja u 27 evropskih zemalja.

foto: screenshot MFRR

Koalicija organizacija za slobodu medija i novinarskih grupa Media Freedom Rapid Response (MFRR) objavila je treći izvještaj o praćenju slobode medija u kojem su istaknute ključne prijetnje bavljenja novinarstvom u Evropi od novembra 2020. i kraja februara 2021.

U navedenom četveromjesečnom periodu zabilježeno je 147 upozorenja u 27 evropskih zemalja, piše Međunarodni institut za štampu. Ta upozorenja, kako se navodi, uključuju napade na 256 osoba koje su povezane sa medijima. U poređenju sa ranijim izvještajima, u posljednjem izvještaju je zabilježeno najviše upozorenja, dok je u onom koji se odnosio na period od marta do juna 2020. zabilježeno 120 upozorenja, te 114 upozorenja za izvještaj u periodu od jula do oktobra 2020. godine.

Za evropske zemlje obuhvaćene izvještajem se navodi da čine područje prepuno političkog konteksta, metoda i alata koji utiču na slobodu medija, a navodi se i da je analizom utvrđeno da postoji potreba za detaljnim i dugoročnim odgovorima državnih i regionalih organa uz povećano javno pružanje solidarnosti i podrške.

Na slobodu medija je, kako piše u izvještaju, direktno uticala i pandemija koronavirusa, a zabilježena je i kontinuirana upotreba SLAPP-a, kao i drugih tužbi protiv novinara, odvraćanje od nezavisnog izvještavanja sa protesta, uznemiravanje novinara na internetu, uključujući prijetnje i klevete kojim su najčešće izložene žene.

Kada je riječ o upozorenjima koja su vezana za pandemiju koronavirusa, u izvještaju piše da je većina incidenata zabilježena tokom protesta koji su se dešavali u zemljama širom Evrope. Kao jedna od zemalja u kojoj su tokom protesta zabilježeni neredi i brojna kršenja medijskih sloboda je Nizozemska u kojoj je nedavno ubijen istraživački novinar Peter R. de Vries.

Upozorenja povezana s pandemijom koronavirusa i incidenti nastali tokom prostesta, a u kojim su zabilježena kršenja medijskih sloboda, evidentirana su i u Njemačkoj u kojoj su tada zabilježeni i fizički napadi na novinare.

Kada je riječ o zemljama Zapadnog Balkana, za Srbiju se u izvještaju kaže da su zabilježene prijetnje, zastrašivanja, govor mržnje prema novinarima, kao i pokušaji diskreditacije medija, a navodi se i da mnoge prijetnje nisu temeljito istražene, te da su prijetnje smrću i nasiljem bili najčešće zabilježeni napadi tokom perioda od novembra 2020. i kraja februara 2021.

Krajem januara 2021. uvrede i prijetnje smrću je putem Twittea, kako piše u izvještaju, dobio novinar portala Nova.rs Vojislav Milovančević koji je prethodno bio i fizički napadnut tokom protesta u Beogradu. Prijeteće poruke je, kako se navodi u izvještaju dobila i novinarka N1 televizije Žaklina Tatalović, a krajem decembra prošle godine, prijetnje je dobila i novinarka Jelena Zorić kojoj je tokom suđenja prijetio advokat.

U Sloveniji je, kako piše u izvještaju, vlada nastavila vršiti pritisak na medije u toj zemlji, dok je premijer Slovenije Janez Janša putem Twittera svakodnevno nastojao poniziti kritičare, uključujući novinara portala Politico. Osim toga, u Sloveniji je u tom periodu zabilježen finansijski pritisak na novinsku agenciju u toj zemlji-STA kojoj je prekinuto finansiranje iz budžeta.

U izvještaju se navodi da su u Albaniji zabilježena proizvoljna hapšenja i zlostavljanja novinara od strane policije koja je vršila prekomjernu silu za vrijeme protesta koji su u toj zemlji organizovani zbog ubistva 25-godišnjeg mladića. Neki od privedenih novinara su, kako se navodi u izvještaju, tvrdili da su tokom tih protesta fizički napadnuti od strane policije.

Kada je riječ o drugim zemljama koje su obuhvaćene istraživanjem, za Mađarsku, Poljsku i Tursku se navodi da u tim zemljama vlada sve veća kontrola vladajućih stranaka nad državnim kompanijama, reklamnim agencijama, medijskim regulatorima, nadzornim tijelima za zaštitu na tržištu, pa čak i sudovima što omugućuje stalnu i intenzivnu kampanju prema kritičnim medijima.

Ovaj izvještaj su kreirali Evropski centar za štampu i slobodu medija, Međunarodni institut za štampu i Evropska federacija novinara.

Izvor: IPI, MFRR

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.