Donald Trump pokrenuo novu “komunikacijsku” platformu

BBC: Donald Trump pokrenuo novu “komunikacijsku” platformu

Donald Trump pokrenuo novu “komunikacijsku” platformu

Bivšem američkom predsjedniku je od januara 2021. zabranjeno korištenje Facebooka, Twittera i YouTubea.

foto: wikimedia

Bivši američki predsjednik Donald Trump pokrenuo je novu “komunikacijsku” web stranicu na kojoj će se objavljivati sadržaj “direktno sa stola” tog bivšeg američkog predsjednika, piše BBC.

Trumpovi nalozi na Twitteru, Facebooku i YouTubeu suspendovani su u januaru ove godine nakon nereda nastalih u Capitol Hillu, a BBC piše da će korisnici Trumpove nove platforme moći lajkati postove i dijeliti ih na društvenim mrežama Facebooku i Twitteru.

Tehnološka kolumnistica Kara Swisher je, kako se navodi, rekla da je riječ o blogu i da nije sigurna kakav je cjelokupni plan budući da Trump ima “oštre” digitalne savjetnike, kao i da je to samo početak njegovih pokušaja da učestvuje u digitalnim medijima.

Novu web stranicu Donalda Trumpa je, kako piše BBC, izradila kompanija za digitalne usluge Nucleus čiji je osnivač bivši voditelj Trumpove kampanje Brad Parscale, te da nekoliko objava na Trumpovoj web stranici ponavlja tvrdnje da su prošlogodišnji predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama namješteni.

Trumpova nova web stranica pokrenuta je neposredno prije odluke Nadzornog odbora Facebooka o tome da li je ta društvena mreža opravdano trajno zabranila nalog bivšeg američkog predsjednika.

BBC piše da je Nadzorni odbor Facebooka podržao zabranu Trumpovih naloga, ali je rekao da ta društvena mreža treba razmotriti da li ta zabrana treba biti trajna i da u tome trebaju biti primijenjena pravila koja se odnose na sve korisnike. To bi, navodno, u budućnosti moglo ostaviti mogućnost za povratak Trumpa na Facebook i Instagram.

Kako piše BBC, Facebook će razmotriti prijedloge Nadzornog odbora i jasnu odluku po pitanju trajanja suspenzije Trumpovog naloga donijeti za šest mjeseci.

Donald Trump je svoju novu platformu iskoristio kako bi Facebook, Twitter i Google označio kao sramotne i korumpirane društvene mreže koje su, kako se navodi, predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država oduzele slobodu govora, a kojima se ne smije dopustiti da unište i diskredituju izborni proces u toj zemlji.

BBC piše da je iz YouTubea poručeno da će Trumpov račun biti ponovo aktiviran kada se smanji opasnost od “stvarnog nasilja”, dok je njegov nalog na Twitteru koji je imao 88 miliona pratilaca trajno zabranjen.

Iz Twittera su poručili da će sadržaj sa Trumpove nove platforme moći biti dijeljen sve dok on ne krši pravila te društvene mreže, piše BBC.

Izvor: BBC

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.