Faktor.ba dobitnik USAID-ove novinarske nagrade

Faktor.ba dobitnik USAID-ove novinarske nagrade

Faktor.ba dobitnik USAID-ove novinarske nagrade

Novinar portala Faktor.ba, Ajdin Perčo, osvojio je prvu nagradu na USAID-ovom konkursu za najbolji tekst na temu socijalne zaštite porodica s djecom. Drugo mjesto osvojio je Mirsad Bajtarević sa BH radija 1, dok je treće mjesto pripalo novinaru Al Jazeere Balkans, Sanelu Kajanu.

Foto: Faktor.ba/I. Šebalj

Novinari iz cijele Bosne i Hercegovine učestvovali su u konkurenciji za nagradu, te kandidovali svoje istraživačke priče o tome kako kreiranje novih propisa o socijalnoj zaštiti porodica s djecom u Federaciji BiH može najbolje utjecati na život takvih porodica.

Žiri koji je bio zadužen za izbor pobjedničkih tekstova činili su predstavnici organizacije Prava za sve, Vijeća za štampu, Udruženja BH novinari, Centra za razvoj medija i analize i Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH (SGIP). Tokom ocjenjivanja u obzir su uzeti prijavljeni novinarski radovi o socijalnoj zaštiti porodica s djecom objavljeni u periodu od 15. maja 2015. do 14. septembra 2015. godine. Prijedloge za nagradu mogle su dostaviti medijske kuće ili agencije, urednici svih medija, kao i novinari autori.

Projekat SGIP od maja 2013. radi na jačanju kapaciteta institucija vlasti da bi se usvojile, provele i osigurale efikasnije politike, zakoni i budžeti koji se odnose na ključna pitanja pristupanja Evropskoj uniji.

Pobjedničku priču Diskriminacija u zakonskim rješenjima: Majke vrijede koliko i kanton u kojem žive možete pročitati ovdje.

Izvori: Faktor.ba, BHRT