Data blog FAKAT: Brojevi ne lažu

Fakat data blog: Brojevi ne lažu

Data blog FAKAT: Brojevi ne lažu

Učinkovitost rada Tužilaštva TK po pitanju razbojništva, vizualni prikaz propasti banjalučke industrije, finansiranje domaće filmske industrije iz evropskih fondova, problem raka dojke u Tuzlanskom kantonu, interaktivni adresar kriminalnih aktivnosti Kantona Sarajevo, unutrašnje migracije u Sarajevo i Banja Luku, finansiranje političkih stranaka i druge slične priče od 28.10.2014. dostupne su na sajtu Novo Vrijeme, u posebnoj sekciji pod nazivom Data Blog

Data blog pod nazivom FAKAT nastao je, kao što ističe njegov urednik Ajdin Perčo, iz potrebe da se na jednom mjestu prikupe data priče i infografike, ali i zbog sveopćeg trenda osnivanja posebnih sekcija ili čak redakcija sa novinarima koji su posvećeni radu na člancima nastalih na principu data novinarstva: "Primjeri takve vrste novinarstva su američki Vox, FiveThirtyEight i The Upshot ali i britanski The Guardian kao i njemački The Spiegel i smatrao sam da nema razloga zašto bi mi u BiH zaostajali za ovim trendovima." 

Foto: Teška financijska situacija tjera mlade ljude van Bosne i Hercegovine

O samom radu na data pričama, Perčo ističe da postoje dva pristupa ovoj oblasti: da imate set podataka iz kojih želite izvući priču ili da imate priču koju želite obogatiti podacima. "U oba slučaja, ne smijete zaboraviti da ste prvenstveno novinar koji želi nešto da kaže i ne mogu se samo navoditi brojevi ili grafikoni bez pozadinske priče. Istovremeno, novinari koji se bave data novinarstvom su bogatiji za jednu vještinu koja im omogućava da ne citiraju slijepo izjave svojih izvora već iste mogu provjeriti kvantitativnom analizom i time proizvesti mnogo kvalitetniju priču. Također, apsolutni uvjet bavljenja ovom oblašću jeste poznavanje engleskog jezika kao i Excel programa za početak, a poslije se novinar može dodatno obrazovati u interaktivnim oblicima prezentovanja podataka, mapiranju, infografikama, data animacijama i slično," ističe urednik FAKAT data bloga. 

Foto: Ajdin Perčo, urednik data bloga FAKAT

Ono čemu se tim FAKAT bloga nada jeste da će njihova platforma postati tačka okupljanja osoba koje se bave data novinarstvom i ovim putem žele da pozovu sve zainteresovane autore da im pošalju svoje radove ili da im se obrate ukoliko im je potreban savjet iz ove oblasti: "Želimo da pomognemo stvaranje kritične mase novinara koji bi se bavili data novinarstvom. Ovisno o dostupnim resursima i ljudskim kapacitetima, voljeli bismo da naš data blog izraste iz bh. okvira i postane regionalni blog/portal koji bi u moru spinovanih vijesti i propagandnih izjava, pružao tačne, argumentovane ali i interesantne informacije", pojašnjava Perčo.

FAKAT data blog je nastao kroz saradnju sedmičnih novina Novo Vrijeme i Fondacije Mediacentar Sarajevo u okviru edukativnog programa "Data kamp – trening o data novinarstvu i otvorenim podacima za novinare". U sklopu treninga, učesnici su radili na produkciji data priča, od kojih je trinaest objavljeno na FAKAT blogu

Trening program je organizovan u okviru programa "Inicijativa civilnog društva za unapređenje politika i praksi otvorenih podataka u BiH", koji implementiraju Fondacija Mediacentar Sarajevo, Centar za društvena istraživanja Analitika i European Journalism Center. Program se sprovodi uz podršku MATRA programa Ambasade Kraljevine Holandije u BiH.  

Tekstove vezane za pristup podacima i data novinarstvo možete čitati u našem serijalu ovdje.