Hakovani mobiteli novinara Al Jazeere

Špijunisani mobiteli novinara Al Jazeere

Hakovani mobiteli novinara Al Jazeere

Uz pomoć špijunskog softvera praćeni mobiteli 36 medijskih radnika i menadžera.

foto: unsplash

Citizen Lab, kanadska organizacija za nadzor cyber bezbjednosti, izvijestila je da su se novinari Al Jazeere bili meti špijunskog softvera u hakerskom napadu koji je navodno povezan sa vladama Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, prenosi VOA.

Al Jazeera piše da su istraživači Citizen Laba sa Univerziteta u Torontu u nedjelju objavili izvještaj u kojem se detaljno navodi kako je špijunski softver Pegasus izraelske kompanije NSO Group ‘zarazio’ mobitele 36 novinara, voditelja i rukovodilaca medijske mreže Al Jazeere sa sjedištem u Kataru. Ova kompanija je, kako se navodi, često optuživana zbog prodaje špijunskog softvera represivnim vladama, a njihov softver se koristio u prethodnim nadzornim kampanjama u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Izvještaj Citizen Laba je, kako piše The Guardian, pokazao da su Appleovi iPhonei, koji koriste operativni sistem stariji od iOS 14, ranjivi na hakovanje, kao i da maliciozni kod koji koriste klijenti izraelskog NSO-a svaki takav telefon čini pogodnim za hakovanje.

VOA piše da takav softver nalaže telefonima da svoj sadržaj prenose na servere povezane sa NSO-om i tako pretvaraju telefone novinara u moćne alate za nadzor bez potrebe da korisnici kliknu na neki link.

Iz NSO-a su, kako piše The Guardian, saopštili da je njihov softver namijenjen samo vladinim klijentima za traženje terorista i kriminalaca.

Navedeni hakerski napad na Al Jazeeru otkriven je nakon što se istraživački novinar Al Jazeere Arabic Tamer Almisshal zabrinuo da mu je telefon izložen riziku i za pomoć se obratio Citizen Labu, što je istraživače potaklo da počnu nadzirati njegov iPhone za koji su ubrzo pronašli dokaze da je infiltriran, piše The Guardian.

VOA navodi da je ovaj špijunski softver više puta korišten da hakuje novinare, advokate, branitelje ljudskih prava i neistomišljenike, kao i da se korištenje tog sistema dovodi u vezu sa ubistvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija koji je ubijen 2018. godine u Istanbulu, a čije tijelo nikada nije pronađeno.

Izvor: VOA, The Guardian, Al Jazeera, Al Jazeera Balkans

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.