IFJ i EFJ traže oslobađanje novinarki Antonine Favorskaya i Olge Komleva

IFJ i EFJ traže oslobađanje novinarki Antonine Favorskaya i Olge Komleva

IFJ i EFJ traže oslobađanje novinarki Antonine Favorskaya i Olge Komleva

U Rusiji je tokom marta privedeno najmanje šest novinara koji rade za nezavisne medije, piše EFJ.

foto: Screenshot SOTAEnglish/X

Ruski Sindikat novinara i medijskih radnika (JMWU), Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) traže oslobađanje novinarki Antonine Favorskaya i Olge Komleva koje su u martu uhapšene u Rusiji pod optužbama za ektremizam zbog čega im prijeti zatvorska kazna od šest godina.

Iz navedinih medijskih organizacija ističu da su novinarke Favorskaya i Komleva suočene sa optužbama za ektremizam zbog njihovog izvještavanja o suđenjima ruskom opozicionaru i kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom.

Novinarka SOTAVision-a Antonina Favorskaya je 15. februara ove godine snimila posljednji video Navaljnog koji je preminuo 16. februara ove godine. Ona je uhapšena 17. marta, nakon što je, kako piše EFJ, posjetila njegov grob na kojem je položila cvijeće i fotografisala. Dan poslije, sud iz Moskve ju je osudio na 10 dana zatvora zbog neposlušnosti policije, a EFJ piše da se novinarka umjesto puštanja na slobodu, susrela sa novim optužbama za povezanost sa ekstremističkom grupom 29. marta i da joj je određen pritovor do 28. maja ove godine.

EFJ piše da nije riječ o izolovanom slučaju i navode da su ruske vlasti tokom marta privela najmanje šest novinara koji rade za nezavisne medije. Među njima je dopisnica SOTAVision-a Ekaterina Anikiyevich i reporter RusNewsa Konstantin Zharov koji su izvještavali ispred kuće novinarke Favorskaya dok je policija vršila pretres. Zharov, koji je navodno pretučen u vrijeme pritvora, i Anikiyevich su, kako se navodi, oslobođeni nakon ispitivanja.

Osim toga, navodi se da su privredene fotografkinja Alexandra Astakhova i novinarka Anastasiya Musatova koje su čekale oslobađanje novinarke Favorskaya kada je trebalo da bude puštena iz pritvora. One su, kako piše EFJ, također oslobođene nakon ispitivanja.

Među privedenim se našla i reporterka RusNewsa Olga Komleva koja je privedena pod optužbama za ekstremizam i zbog navodne korespondencije sa Navaljnim. Prema medijskim izvještajima, Komleva bi u pritvoru trebala ostati do 27. maja.

Ruske vlasti su 18. oktobra prošle godine uhapsili Alsu Kurmasheva, novinarku Radija Slobodna Evropa iz Praga, pod optužbom da se nije registrovala kao “strani agent”. Novinar The Wall Street Journala iz Moskve, Evan Gershkovich, je 30. marta također priveden zbog navodnog „prikupljanja povjerljivih informacija“ i prijeti mu kazna do 20 godina zatvora. Oboma je, kako piše EFJ, produžen istražni pritvor.

Iz Sindikata novinara i medijskih radnika, IFJ-a i EFJ-a upozoravaju da pritvaranje svih novinara koje ruske vlasti nepravedno optužuju upućuju na sve represivnije okruženje s kojim se suočavaju novinari u Rusiji. Njihova posvećenost novinarskom integritetu i težnja za istinom učinila ih je, kako navode organizacije, metom uznemiravanja i zastrašivanja od strane vlasti.

“Nažalost, još jednom vidimo kako ruski režim oponaša tehnike koje su ranije primjenjivane na naše kolege u Bjelorusiji. Danas se novinari koji rade na terenu u Rusiji takođe počinju opisivati kao ‘ekstremisti’. Cilj ovog pokušaja je jasan: odsjeći ostatak svijeta od informacija o tome šta se dešava, pokušavajući zemlju pretvoriti u informacijsku pustinju”, poručio je međunarodni sekretar JMWU Andrei Jvirblis.

Međunarodna i Evropska federacija novinara pozvale su ruske vlasti da poštuju novinarska prava, osiguraju njihovu sigurnost i omoguće slobodu izražavanja bez straha.

Iz ovih organizacija su pozvali međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na ruske vlasti da oslobode Antoninu Favorskaya i Olgu Komleva.

Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.