U svijetu 2022. ubijeno 67 novinara, najviše u Ukrajini

U svijetu 2022. ubijeno 67 novinara, najviše u Ukrajini

U svijetu 2022. ubijeno 67 novinara, najviše u Ukrajini

Širom svijeta trenutno je pritvoreno 375 novinara, najviše u Kini.

foto: IFJ

U svijetu je tokom 2022. godine ubijeno 67 novinara i medijskih radnika na radnom zadatku, što je 30 posto više u odnosu na 2021, navodi se u novom izvještaju Međunarodne federacije novinara (IFJ). U Ukrajini je ubijeno 12 novinara, i ta je država prema novom izvještaju postala najopasnija zemlja za novinare.

Na povećan broj je, prema izvještaju IFJ, najviše uticao rat u Ukrajini, neredi na Haitiju i rastuće nasilje kriminalnih bandi u Meksiku.

Tokom 2021. godine, navode iz IFJ, ubijeno je 47 novinara i medijskih radnika.

U istom se izvještaju navodi da je zbog izvještavanja, širom svijeta trenutno pritvoreno 375 novinara, najviše u Kini, Mjanmaru i Turskoj. Prošle godine ih je u zatvoru bilo 365.

S obzirom da je broj ubijenih medijskih radnika u porastu, IFJ je pozvala vlade da preduzmu konkretnije korake za zaštitu novinara i slobodnog novinarstva.

Ubistva novinara su ove godine registrovana u 21 zemlji. Najviše u Sjevernoj i Južnoj Americi (29), zatim u azijsko-pacifičkom regionu (15) i Evropi (14), na Bliskom istoku i arapskom svijetu pet, a najmanje u Africi – četiri.

Najviše medijskih radnika je ubijeno tokom izvještavanja o ratu u Ukrajini - njih 12, od kojih su većina bili Ukrajinci. Novinari su uglavnom stradali u prvim sedmicama rata, ali prijetnje novinarima se nastavljaju.

Međunarodna federacija novinara

IFJ navodi i da su "vladavina terora kriminalnih organizacija u Meksiku i slom zakona i reda na Haitiju, takođe doprinjeli porastu ubistava", sa 11 i šest novinara ubijenih u tim zemljama.

Ova godina je bila jedna od najsmrtonosnijih ikada za novinare u Meksiku, koji se sada smatra najopasnijom zemljom za novinare van ratne zone.

IFJ bijeleži i pet smrtnih slučajeva tokom političke krize u Pakistanu, a upozorili su i na rastuće prijetnje novinarima u Kolumbiji i na Filipinima.

Pomenuto je i ubistvo novinarke Al Jazeere Širin Abu Akleh dok je izvještavala iz palestinskog izbjegličkog kampa.

Izvještaj je objavljen uoči Međunarodnog dana ljudskih prava, a u saopštenju se upozorava i na sve veću političku represiju u Rusiji, Bjelorusiji, Hongkongu, Iranu i Turskoj.

Izvor: IFJ, Dnevni evropski servis

__

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.