Izvještaj RSF-a: Nikada više zatvorenih novinara

Izvještaj RSF-a: Novi rekordni broj novinara u zatvorima

Izvještaj RSF-a: Nikada više zatvorenih novinara

RSF zabilježio rekordan porast pritvorenih novinarki u svijetu.
 
foto: Screenshot / RSF
 
Prema godišnjem pregledu nasilja i zlostavljanja novinara i novinarki koji objavljuju Reporteri bez granica (RSF), trenutno su pritvorena rekordna 533 novinara/ke širom svijeta. Broj ubijenih novinara je i ove godine porastao – na 57 – dok se 65 novinara drže kao taoci, a 49 se vodi nestalim.
 
RSF u svome izvještaju od 1. decembra navodi da je 13,4 posto više pritvorenih novinara za razliku od prošle godine te naglašavaju da nikada do sad, otkako vode evidencije, nisu vidjeli toliki broj novinarki u pritvoru. Trenutno ih je u pritvoru 78, što je rekordan porast od skoro 30 posto u odnosu na 2021. Novinarke, prema pisanju RSF-a, sada čine skoro 15 posto pritvorenih novinara, u poređenju sa manje od sedam posto od prije pet godina.
 
Kina je, kako piše RSF, i dalje država koja najviše zatvara novinare/ke, i u kojoj je ukupno 110 pritvorenih. Među njima je, kako dodaju, Huang Xueqin, freelance novinar koji je izvještavao o korupciji, industrijskom zagađenju i uznemiravanju žena. Islamska Republika Iran, sa 47 zatvorenika, postala je, prema RSF-u, treća država u svijetu koja najviše zatvara novinare/ke i to samo samo mjesec nakon početka masovnih protesta. Među prvim privedenim bile su dvije novinarke Nilufar Hamedi i Elahe Mohammadi, koje su pomogle da se skrene pažnja na smrt Mahse Amini. Sada im prijeti smrtna kazna.
 
“Diktatorski i autoritarni režimi zatvarajući novinare/ke pune svoje zatvore brže nego ikad. Ovaj novi rekord u broju privedenih novinara potvrđuje hitnu potrebu da se odupremo ovim beskrupuloznim vladama i da proširimo našu aktivnu solidarnost“, izjavio je između ostalog Christophe Deloire, generalni sekretar RSF.
 
Ova organizacija navodi da je porastao i broj ubijenih novinara/ki, te da je 57 ubijeno, što je povećanje od 18,8 posto u odnosu na 2021. godinu. Pišu da je rat u Ukrajini jedan od razloga povećanog broja i napominju da je u prvih šest mjeseci rata ubijeno osam novinara. Među njima su bili Maks Levin, ukrajinski fotoreporter na kojeg su, kako navode, ruski vojnici namjerno pucali 13. marta, i Frederic Leclerc-Imhoff, francuski videoreporter koji je radio za TV informativni kanal BFMTV, i koji je ubijen u Ukrajini gelerom od granate dok je izvještavao o evakuaciji civila.
 
Prema podacima RSF-a, jedanaest novinara je ubijeno u Meksiku – skoro 20 posto od ukupnog broja ubijenih novinara širom svijeta. Na Haitiju je šest poginulih novinara, dok su u Brazilu tri ubijena novinara. Dodaju da je Amerika  najopasnija regija na svijetu za medije, u kojoj je ubijena skoro polovina (47,4 posto) od ukupnog broja ubijenih novinara/ki širom svijeta.
 
Pregled RSF-a za 2022. također pokazuje da se najmanje 65 novinara i medijskih radnika trenutno drže kao taoci. Među njima su Olivier Dubois, francuski reporter kojeg više od 20 mjeseci drži Grupa za podršku islamu i muslimanima (JNIM), naoružana grupa u Maliju koja je povezana s Al-Kaidom, i Austin Tice, američki novinar koji je otet prije skoro 10 godina u Siriji. 2022. godine prijavljen je nestanak još dva novinara, čime ukupan broj trenutno nestalih iznosi 49.
 
Reporteri bez granica navode i slučaj Ivana Safornova za koji kažu da je jedan od najupečatljivijih slučajeva u godini. Prema njihovom pisanju, Safornov je jedan od najboljih ruskih istraživačkih novinara koji je osuđen na 22 godine zatvora zbog otkrivanja „državnih tajni“ koje su, kako pišu, bile informacije dostupne na internetu. Pišu i o slučaju Doma Phillipsa, britanskog novinara čije je tijelo pronađeno u udaljenom dijelu brazilske Amazone, gdje je otišao da istražuje pokušaje lokalnih starosjedilačkih grupa da se bore protiv krivolova, ilegalnog vađenja zlata i krčenja šuma.
 
RSF podsjeća da od 1995. godine prave godišnje preglede nasilja i zlostavljanja novinara.
 
Izvor: RSF
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje