Meta će vratiti naloge Donaldu Trumpu na Facebooku i Instagramu

Meta saopštila da će vratiti naloge Donalda Trumpa na Facebooku i Instagramu

Meta će vratiti naloge Donaldu Trumpu na Facebooku i Instagramu

Trumpu će biti vraćeni nalozi na mrežama nakon dvije godine suspenzije.
 
foto: Donald J. Trump / Facebook
 
Facebookova matična kompanija Meta saopštila je 25. januara 2023. da će u narednim sedmicama vratiti naloge bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na Facebooku i Instagramu, nakon što su mu nalozi bili više od dvije godine suspendovani.
 
“Naša je odluka da se rizik po javnu sigurnost u dovoljnoj mjeri povukao”, napisao je predsjednik globalnih poslova u Meti Nick Clegg u objavi na blogu, dodajući da će to uslijediti sa novim zaštitnim mjerama koje bi trebale spriječili ponovljanje prekršaja.
 
Nova pravila bi značila da ukoliko bi Trump u budućnosti ponovio kršenje pravila platforme, to bi značilo da bi njegovi nalozi mogli biti suspendovani na čak dvije godine.
 
Trump svojim povratkom na ove društvene mreže će ponovo dobiti pristup ogromnim i moćnim komunikacijskim platformama u trenutku kada je najavio da će se još jednom kandidovati za Bijelu kuću 2024., piše CNN, dodajući kako još nije jasno hoće li on iskoristiti priliku da se vrati na platforme Mete.
 
Trump je u objavi na platformi koju posjeduje - Truth Social – komentarišući Metinu odluku rekao da se “takva stvar nikada više ne bi trebala dogoditi sadašnjem predsjedniku ili bilo kome drugom ko ne zaslužuje odmazdu”.
 
Twitter je takođe obnovio Trumpov nalog u novembru prošle godine nakon što je tu kompaniju društvenih mreža preuzeo milijarder Elon Musk. Ipak, bivši američki predsjednik još nije pisao objave na toj platformi, već je odlučio da ostane na Truth Socialu.

Društvene mreže, Twitter i Facebook, blokirali su u januaru 2021. godine naloge bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa zbog objavljivanja niza netačnih poruka nakon što su njegove pristalice upale u sjedište američke vlade Capitol Hill i preplavile ulice Washingtona u pokušaju da ponište rezultate izbora 2020.

Međutim, kako navodi CNN-ov izvor, iz Trumpove kampanje ranije ovog mjeseca poslali su pismo Meti u kojoj mole kompaniju da deblokira njegov Facebook nalog. CNN piše i da iako je Twitter bio Trumpova omiljena platforma, on ima ogroman doseg i na Facebooku i Instagramu - 34 miliona i 23 miliona pratilaca. 
 
Brojni zagovornici online sigurnosti i demokratski zakonodavci kritikovali su Metinu odluku. Kongresmen Adam Schiff je u tweetu naveo da je “opasno vraćanje Trumpu pristupa platformi društvenih mreža za širenje njegovih laži i demagogije”, napominjući da Trump nije pokazao da se kaje za svoje postupke u vezi sa napadom na Capitol Hill 6. januara 2021. Predsjednik organizacije za građanska prava Derrick Johnson nazvao je ovu odluku “odličnim primjerom stavljanja profita iznad sigurnosti ljudi”.
 
No, direktor Američke unije za građanske slobode (ACLU) Anthony Romero nazvao je tu odluku “ispravnim pozivom”, čime se pridružio stavu nekoliko drugih grupa koje su pohvalile taj potez. 
 
Kompanija Meta je u junu 2021. rekla da će u januaru 2023. “tražiti od stručnjaka da procijene da li se rizik po javnu sigurnost povukao“ kako bi donijeli odluku o nalogu bivšeg predsjednika. “Ako utvrdimo da i dalje postoji ozbiljan rizik po javnu sigurnost, produžit ćemo ograničenje na određeni vremenski period i nastaviti sa ponovnom procjenom dok se taj rizik ne povuče”, kazao je tada Clegg.
 
On je u srijedu rekao i da kompanija vjeruje da bi “javnost trebala biti u mogućnosti da čuje šta njihovi političari govore - dobro ili loše - kako bi mogli donijeti informisane odluke tokom glasanja” dodajući da “to ne znači da nema ograničenja za ono što ljudi mogu reći na njihovoj platformi”.
 
Naveo je i da će se, s obzirom na Trumpovo prethodno kršenje Facebookovih pravila, on sada suočiti s “pooštrenim kaznama za ponovljene prekršaje”, dodajući da će se ta pravila primjenjivati i na druge javne ličnosti čiji su nalozi vraćeni nakon suspenzija povezanih s građanskim nemirima.
 
Dodao je i da ako dođe do ponavljanja prekršaja, kompanija može ograničiti pristup svojim alatima za oglašavanje.
 
Izvor: CNN, Reuters

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.