Nakon 15 godina i dalje nisu poznati naručioci ubistva ruske istraživačke novinarke Anne Politkovskaya

Ni nakon 15 godina nisu poznati naručioci ubistva ruske istraživačke novinarke Anne Politkovskaye

Nakon 15 godina i dalje nisu poznati naručioci ubistva ruske istraživačke novinarke Anne Politkovskaya

Novinarka Politkovskaya, koja je bila kritičarka Vladimira Putina i razotkrivala korupciju u Rusiji, ubijena je 7. oktobra 2006. godine.

foto: screenshot RSF

Iako su zbog ubistva ruske novinarke i aktivistice za ljudska prava Anne Politkovskaya počiniocima i saučesnicima izrečene višegodišnje zatvorske kazne, ni 15 godina nakon njene smrti nisu poznati naručioci tog ubistva, podsjećaju međunarodne medijske organizacije Reporteri bez granica i Međunarodni institut za štampu.

Politkovskaya je ubijena 7. oktobra 2006. godine nakon što joj je upućeno nekoliko prijetnji. Politkovskaya je upucana na putu do svog stana i pronađena mrtva u liftu zgrade u kojoj je živjela, piše Međunardni institut za štampu.

Zbog njenog ubistva je, kako piše Međunarodni institut za štampu, na višegodišnje zatvorske kazne osuđeno šest muškaraca i to napadač Rustam Makhmudov, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, kao i njegova braća Dzhabrail i Ibragim koji su osuđeni na 14 i 12 godina zatvora. Osim njih, na 20 i 11 godina zatvora osuđeni su bivši i policajci Sergei Hajikurbanov i Dmitry Pavlyuchenkov, dok je na doživotnu kaznu zatvora osuđen čečenski kriminalac i biznismen Lom-Ali Gaytukayev.

Posljednje suđenje u ovom slučaju održano je 2014. godine i od tada nije došlo do napretka u istrazi. Nastavak istrage su zbog vjerovanja da se radilo o naručenom ubistvu tražili porodica ubijene novinarke, kao i medij Novaya Gazeta za koji je novinarka radila, a koji i danas žele saznati ko je organizovao ubistvo i unajmio ubice.

Kako pišu Reporteri bez granica, u posljednje dvije decenije ubijeno je najmanje pet novinara medija Novaya Gazeta.

Politkovskaya je, kako piše Međunarodni institut za štampu, bila žestoka kritičarka Vladimira Putina, a kroz svoj rad je razotkrivala korupciju u Rusiji. Osim toga, bila je ratna reporterka iz Drugog čečenskog rata koji se od 1999. do 2000. vodio između Rusije i Čečenije zbog čega su nagrađivani njeni izvještaji o kršenjima ljudskih prava, ubistvima, mučenjima i otmicama, koji su se desili s obje sukobljene strane. Neposredno prije ubistva je, kako se navodi, završavala priču o istrazi mučenja u Čečeniji.

Direktorica PEN-a u Moskvi Nadezhda Azhgikhina je u intervjuu za Međunarodni institut za štampu rekla da će se istina prije ili kasnije saznati, kao i da je novinarka Politkovskaya učinila ruske novinare vidljivijima i postala uzor mnogim mladim novinarima u toj zemlji.

Novinarka Politkovskaya je od strane Međunarodnog instituta za štampu postuhumno izabrana za “heroja slobode medija” kojom joj je odato priznanje za njenu hrabrost, a iz ove organizacije smatraju da je ubijena novinarka svojim radom dala značajan doprinos novinarstvu i borbi za zaštitu ljudskih prava.

Osim godišnjice od ubistva novinarke Politkovskaye u Rusiji je obilježen i rođendan predsjednika te zemlje Vladimira Putina zbog čega su iz Reportera bez granica odlučili da puste crne balone sa natpisom #UnhappyBirthdayMrPutin u zrak, želeći ga podsjetiti na klimu nekažnjivosti zločina nad novinarima u njegovoj zemlji.

Baloni su pušteni ispred ruskih ambasada u Parizu, Berlinu i Londonu, kao i ispred sjedišta medija Novaya Gazeta u Moskvi, a glavni sekretar Reportera bez granica Christophe Deloire poručio je da naručioci ubistva novinarke još uvijek nisu pronađeni zbog nedostatka političke volje. Deloire je dodao da nije dovoljno znati što su počionioci ubistva u zatvoru, kao i da je od preuzimanja vlasti od strane Vladimira Putina u toj zemlji ubijeno skoro 40 novinara. Podsjetio je i na presudu Evropskog suda za ljudska prava iz 2018. godine u kojoj se kaže da njeno ubistvo nije pravilno istraženo.

Prema ovogodišnjem Indeksu o stanju medijskih sloboda Reportera bez granica, Rusija se nalazi na 150. mjestu od 180 zemalja.

Izvor: IPI, RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.