Nastavlja se proces protiv novinarke Khadije Ismayilove

Nastavlja se proces protiv novinarke Khadije Ismayilove

Nastavlja se proces protiv novinarke Khadije Ismayilove

Tural Mustafayev, novinar koji je optužio Khadiju Ismayilovu za podsticanje na samoubistvo, povukao je optužbe na sudu, objavljeno je na stranici Projekta za izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP).

Mustafayev je na jednom od prethodnih saslušanja izjavio da je bio prinuđen da optuži Ismayilovu i najavio je da će sudu otkriti imena onih koji su ga ucijenili. Uprkos povlačenju optužbe od strane Mustafayeva, proces protiv novinarke se nastavlja.

Optužbe na račun Ismayilove osudile su brojne međunarnodne organizacije i novinarska udruženja koje smatraju da je proces montiran i politički motiviran.

Khadija Ismayilova je višestruko nagrađivana istraživačka novinarka iz Azerbejdžana koja je prije hapšenja sarađivala sa Radijem Slobodna Evropa i Projektom za izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP). Vlasti Azerbejdžana uhapsile su je početkom decembra 2014. godine, nakon serije tekstova koje je napisala o kriminalu i korupciji vladajućih struktura ove države.

Izvor: OCCRP