Nastavljaju se ubistva novinara u Meksiku

Nastavljaju se ubistva novinara u Meksiku

Nastavljaju se ubistva novinara u Meksiku

Reporteri bez granica apelovali su na meksičke vlasti da urade više na sprečavanju ubistava novinara, nakon što je prošle sedmice ubijen još jedan novinar u Veracruzu.

foto: ilustracija/pixabay

Leobardo Vazquez, 42-godišnji novinar i urednik online medija, ubijen je krajem prošle sedmice u istočnoj meksičkoj saveznoj držani Veracruz ispred njegovog doma u Gutiérrez Zamori, opštini koja se smatra najopasnijim mjestom za novinare na zapadnoj hemisferi, izvijestili su Reporteri bez granica.

Do prošle godine je radio za lokalne novine La Opinion de Poza Rica, a u posljednje vrijeme je bio urednik Enlace Informativo Regional-a, Facebook stranice koja je izvještavala o dešavanjima u regiji.

Iako nije prijavljivao prijetnje komisiji za zaštitu novinara u Veracruzu, njegove kolege tvrde kako su mu prijetili lokalni zvaničnici i da je namjeravao da traži zaštitu.

“Situacija postaje neodrživa po meksičke medije, posebno u Veracruzu; tri novinara su ubijena u Meksiku od početka godine”, rekao je Emmanuel Colombie, šef ureda Reportera bez granica za Latinsku Ameriku.

“Lokalne policijske i pravosudne vlasti moraju brzo identifikovati odgovorne za ubistvo Leobarda Vasqueza i pružiti zaštitu porodici”.

Meksiko se nalazi na 147. mjestu od 180 zemalja na Indeksu medijskih sloboda koji objavljuju Reporteri bez granica.

Izvor: RSF