Nastavljeno hapšenje novinara u Rusiji

Nastavljeno hapšenje novinara u Rusiji

Nastavljeno hapšenje novinara u Rusiji

Hapšenje novinara u Rusiji intenziviralo se od početka invazije te zemlje na Ukrajinu.

foto: Pixabay

Novinari Konstantin Gabov i Sergey Karelin uhapšeni su tokom vikenda u Rusiji pod optužbama za ekstremizam, a ruski sudovi su im odredili pritvor i zbog navodne povezanosti sa Fondacijom za borbu protiv korupcije čiji je osnivač nedavno preminuli ruski opozicionar i kritičar Kremlja Aleksej Navaljni, prenosi Guardian.

Novinari će u zatvoru provesti najmanje dva mjeseca do početka suđenja, a zbog navodnog učešća u “ekstremističkoj organizaciji” im, kako se navodi, prijeti od po dvije do šest godina zatvora.

Radio Slobodna Evropa (RSE) piše da su ruski sudovi saopštili da su novinari Gabov i Karelin optuženi da su pomogli u pripremi video snimaka za objavljivanje na YouTube kanalu NavalniLIVE, platformi koju koristi Navaljnijev tim.

Novinari Gabov i Karelin samo su jedni u nizu uhapšenih novinara u posljednjem periodu u Rusiji. Prošlog petka priveden je i Sergei Mingazov, novinar ruskog izdanja časopisa Forbes, pod optužbom da je širio lažne informacije o ruskoj vojsci.

Evropska federacija novinara (EFJ) je osudila nastavak gušenja nezavisnih novinara u Rusiji. Mingazovu je, kako piše EFJ, određen kućni pritvor zbog dijeljenja informacija o događajima u Buči na Telegram kanalu Khabarovsk Mingazeta. EFJ podsjeća da su ruske trupe optužene za ubistva civila u Buči, predgrađu Kijeva 2022. godine. Mingazovu je, kako piše EFJ, sud uveo ograničenja u kontaktu sa ljudima koji nisu rođaci, advokati ili doktori i potpuno mu je zabranjeno korištenje interneta.

Ruski sud u gradu Kazanju produžio je ovog mjesca pritvor novinarki Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty (RSE/RL) Alsu Kurmashevoj do 5. juna i odbacio njen zahtjev da bude premještena u kućni pritvor. Osim nje, u pritvoru se više od godinu nalazi i dopisnik Wall Street Journala Evan Gershkovich, kojem je ruski sud 26. marta ove godine produžio pritvor do 30. juna 2024. Gershkovich trenutno čeka suđenje po optužbama za špijunažu. Moskovski sud je 16. aprila naredio da Mikhail Zygar, pisac, bivši glavni urednik sada prognanog ruskog emitera Dozhd TV (TV Rain) i dobitnik međunarodne nagrade za slobodu medija Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) 2014. godine, bude uhapšen u odsustvu pod optužbom za širenje „lažnih vijesti“ o ruskoj vojsci.

Komitet za zaštitu novinara je tokom aprila ove godine, upozorio na progon ruskih novinara u Rusiji i izvan nje. Prema podacima EFJ-a, u Rusiji je tokom marta ove godine privedeno najmanje šest novinara koji rade za nezavisne medije.

Izvor: The Guardian, RSE, EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.