Nova crnogorska vlada mora pružiti podršku medijima

MFRR: Nova crnogorska vlada mora pružiti podršku medijima i medijskim slobodama

Nova crnogorska vlada mora pružiti podršku medijima

Zabrinjavajući rezultati izvještaja o medijskoj sceni u Crnoj Gori.

foto: efj

Koalicija Media Freedom Rapid Response, South East Europe Media Organisation (SEEMO) kao i njihovi partneri pozvali su novoizabranu Vladu Crne Gore da podrži i u svoj dnevni red visoko pozicionira medije i medijske slobode, piše Evropska federacija novinara.

Safejournalists navodi da je to glavna poruka izvještaja o medijskoj sceni Crne Gore, sedam medijskih međunarodnih organizacija. Media Freedom Rapid Response i njihovi partneri su, kako se navodi, u septembru 2020. uradili serije intervjua sa ključnim akterima koji predstavljaju novinarske sindikate, medijske kuće, nevladine organizacije, JUFREX, OSCE, Komisiju za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima i Instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore. Spomenuti izvještaj o medijskoj sceni u Crnoj Gori je objavljen 16. decembra ove godine, a prema pisanju Evropske federacije novinara, rezultati su izazvali zabrinutost.

Kako bi unaprijedili slobodu medija u toj zemlji, kao i svoj put u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, Evropska federacija novinara piše da se nova crnogorska administracija mora posvetiti potrebnim reformama za izgradnju i održavanje slobodne i pluralističke medijske scene. Safejournalists navodi da te reforme moraju uključiti podršku za izvještavanje od javnog interesa, transparentno finansiranje, zajedničke regulatorne standarde i sigurno radno okruženje bez napada i prijetnji, ugrađeno u sistem koji poštuje vladavinu zakona, u teoriji i u praksi.

U izvještaju su, između ostalog, navedene i preporuke koje se tiču ukidanja nekažnjivosti napada nad novinarima i medijskim radnicima, kao i zahtjev da policija i tužitelji istraže sve napade i prijetnje, te privedu počinitelje i naručioce napada pred lice pravde.

Osim toga, preporučuje se nastavak provođenja reformi koje se tiču crnogorskih javnih emitera, zaštite novinarskih izvora, kao i da se svi novi ili izmijenjeni zakoni o medijima općenito izrađuju u skladu s međunarodnim standardima i najboljom praksom o slobodi medija i pluralizma.

Kako navodi Evropska federacija novinara, iz koalicije Media Freedom Rapid Response kažu da je riječ o jedinstvenoj šansi nakon tridesetjednogodišnje vladavine Demokratske partije socijalista (DPS) pod vodstvom Mile Đukanovića. Nova crnogorska vlada koju predvodi premijer Zdravko Krivokapić imenovana je 4. decembra ove godine.

Izvor: EFJ, SafeJournalists

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.