Novinar Al Jazeere uhapšen u Berlinu

Novinar Al Jazeere uhapšen u Berlinu

Novinar Al Jazeere uhapšen u Berlinu

Njemačka federalna policija, uhapsila je u subotu u Berlinu, Ahmeda Mansoura britansko-egipatskog novinara Al Jazeere zbog naloga za hapšenje izdatog 2014. godine u Egiptu.

Foto: Al Jazeera/screenshot

Mansour, dugogodišnji novinar Al Jazeere Arabic, uhapšen je tokom ukrcavanja na let za Dohu. Njega je egipatski sud 2014. godine osudio, u odsustvu, na 15 godina zatvora zbog optužbi da je 2011. godine tokom protesta na Tarhir trgu u Kairu, mučio advokata. Mansour je negirao ove optužbe, a u oktobru prošle godine Interpol je odbio zahtjev Egipta da izda međunarodnu potjernicu za njim.

Brojne organizacije uključujući Međunarodnu federaciju novinara i mrežu Al Jazeere osudile su ovo hapšenje. "Obračun egipatskih vlasti sa novinarima je veoma poznat", izjavio je Mostefa Souag, vd. direktor Al Jazeera mreže, "Naša mreža, koja je najgledanija u arapskom svijetu, trpi teret zbog toga. Druge zemlje ne smiju dozvoliti sebi da postanu alatima ove medijske opresije, naročito ne one zemlje koje uživaju visok stepen medijskih sloboda, kao što je Njemačka". 

Saslušanje Ahmeda Mansoura trebalo bi se održati u ponedjeljak. 

Hapšenje još jednog egipatskog novinara desilo se dvije sedmice nakon što je egipatski predsjednik El Sisi posjetio Njemačku i  par mjeseci nakon što su na privremenu slobodu puštena tri novinara Al Jazeere English optužena za saradnju sa terorističkom organizacijom Muslimanska braća. 

Izvor: Al Jazeera, CPJ