Novinari u Skoplju protestovali zbog odluke suda o tome “ko smije, a ko ne smije raditi kao novinar”

Novinari u Skoplju protestovali zbog odluke suda koja govori o tome “ko smije, a ko ne smije raditi kao novinar”

Novinari u Skoplju protestovali zbog odluke suda o tome “ko smije, a ko ne smije raditi kao novinar”

Odluka suda da Istraživačka reporterska laboratorija nije medij. 

foto: Screenshot YouTube / Slobodna TV

Novinari iz Skoplja protestovali su prošlog petka ispred Osnovnog građanskog suda zbog presude od 24. oktobra 2023. Istraživačkoj reporterskoj laboratoriji (IRL) i glavnoj urednici Sashki Cvetkovskoj. 

Protest, koji se se održao u organizaciji Udruženja novinara Makedonije (ZNM) i Nezavisnog sindikata novinara i medijskih radnika (SSNM), održan je zbog sudske odluke u slučaju tužbe za klevetu koju je pokrenuo bivši zamjenik premijera Sjeverne Makedonije, a sada vlasnik kompanije Brako, Kocho Angjushev protiv IRL-a zbog istraživačke priče objavljene pod naslovom “Zavjera protiv zraka”.

U dijelu presude stoji da IRL nije medij ili udruženje za “novinarsko izvještavanje”, te da se ne mogu baviti istraživačkim novinarstvom, a taj sudski zaključak sutkinje Jovanke Spirovske Paneve, koja je vodila sudski spor, digao je novinarsku zajednicu na noge. 

“IRL nema status javnog medija kao sredstva za informisanje javnosti prema Zakonu o medijima, a njegovi članovi nemaju status novinara, niti mogu, u svrhu informisanja javnosti, kreirati novinarske emisije, da se predstavljaju kao novinari, ili da se bave istraživačkim novinarstvom i sve to objavljuju putem javnog informisanja”, navedeno je u presudi.

Makedonski novinari rekli su da sudska odluka predstavlja presedan koji ugrožava načela demokratije jer graniči sa cenzurom i može dovesti do zatvaranja medijskih kuća.

Neke od poruka koje su novinari na protestu uputili ispred suda bile su: “Naš posao je za javnost, a ne pred očima kolega”, “Novinarstvo je napadnuto, ujedinjeni smo”, “Cenzori u ime moćnih” i “Osuđeni za istinu”.

Iz SSNM-a su kazali da je tom presudom sud sebi dodijelio ulogu da određuje ko smije, a ko ne smije raditi kao novinar, čime je, kako se dodaje, delegitimizirao online medije i organizacije civilnog društva koje se bave novinarstvom.

Novinar Sead Rizvanović na protestu je rekao da niko u državi ne može suditi jesu li novinari ili nisu. Kako je rekao, to je skandalozna odluka sutkinje i suda.

“Svi smo mi IRL, svi smo mi Sashka Cvetkovska, ovdje se radi o svima nama. Skandalozna odluka sutkinje, skandalozan sud, nešto što se ponavlja godinama”, rekao je Rizvanović.

Nezavisna organizacija Fondacija Metamorphosis saopštila je kako je sudska presuda opasan presedan koji utiče i na slobodu izražavanja i na slobodu udruživanja, posebno u dijelu u kojem se sud upušta u procjenu da li su IRL i novinari ove redakcije novinari ili ne, te je li se njihova istraživačka priča “Zavjera protiv zraka” mogla prezentovati javnosti ili samo članovima udruženja građana, koja je i izdavač IRL-a.

Takođe, slučaj je bio zatvoren za javnost o čemu su krajem oktobra obavijestili iz Evropske federacije novinara (EFJ), koja je zajedno sa Udruženjem novinara Makedonije osudila takvu odluku sutkinje Jovanke Spirovske Paneve.

Izvor: SlobodenPechat, VoA, advox

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.